Vil stoppe tobakkssalg til unge

Temaet for Verdens tobakksfrie i dag er salg av tobakk til unge, mens Astma- og allergiforbundet vil ha det røykfritt hjemme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Budskapet på Verdens tobakksfrie dag, som markeres i dag, 31. mai, er «Stopp salg av tobakk til unge » . Målet er å sette lokal tobakksforebygging på dagsorden.

Dagen markeres med ulike lokale arrangementer. Flere fylker deler ut tobakksfripriser, og i Oslo deles selvesteTobakkfriprisen ut.

Mener reglene må etterleves
– Skal vi få til en god tobakksforebygging blant unge, er det avgjørende at mindreårige ikke får kjøpt tobakk. Norge er fremdeles ikke gode nok her. Vi benytter derfor anledningen i år til å rette søkelyset mot etterleving av forbudet mot salg av tobakk til mindreårige. Det er en viktig forutsetning for å forebygge tobakksbruk, sier avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen i Helsedirektoratet.
Ett av punktene i Verdens helseorganisasjons tobakkskonvensjon er å forby salg av tobakk til mindreårige. Selv om salg av tobakk til mindreårige er forbudt i Norge, viser flere undersøkelser at rundt 50 prosent unge mellom 13– 17 år som bruker tobakk, kjøper tobakken selv.
Røykfrie premieres
Hvert år deltar rundt 110.000 elever i skoleprogrammet FRI, som er et gratis skoleprogram med fokus på mestring og selvstendighet. Halvparten av alle som er med i FRI, har skrevet kontrakt om å være røyk- og snusfrie dette skoleåret, og det trekkes nå en vinner i hver klasse som er med i programmet.
Ifølge Helsedirektoratet er FRI et av de mest effektive forebyggingsprogrammer som er evaluert. Det anbefales av Helse- og omsorgsdepartementet og Utdanningsdepartementet.
15 år med Røyketelefonen
I dag på Verdens tobakksfrie dag fyller Røyketelefonen 15 år. Tjenesten ble åpnet på det som da het Verdens røykfrie dag – 31. mai 1996 – av helseminister Gudmund Hernes.
Siden den gangen har Røyketelefonen – 800 400 85 – gått fra å være en rådgivingstelefon til å bli en profesjonell veiledningstjeneste. Røyketelefonen er stadig aktuell og besvarte i 2010 over 6000 samtaler.

Tobakksfripris
I dag deler Landslaget Mot Tobakksskadene og Røyfritt Norge ut Tobakksfriprisen under et arrangement i Nasjonalteateret i Oslo i dag. Arrangementet støttes av Helsedirektoratet og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Prisen kan tildeles blant andre personer, bedrifter, virksomheter og organisasjoner som har markert seg tydelig for et røykfritt samfunn. Dessuten kan det tildeles en hederspris til personer som har gjort en særlig verdifull innsats.
Vil ha det røykfritt hjemme
Barn skal ikke utsettes for passiv røyking hjemme, er budskapet fra Astma- og Allergiforbundet på Verdens tobakksfrie dag. Forbundet viser til Helsedirektoratet, som har tallfestet at 100.000 barn daglig utsettes for passiv røyking. Forbundet fastslår at alle barn har krav på et røykfritt oppvekstmiljø – også hjemme.

I dag gir forbundet en gave til mange små og store landet over – en hvit babybody påført følgende påminnelse til omgivelsene: Jeg er født røykfri! Det vil forbundet at de små skal fortsette å være.
Forbundet understreker at skadevirkningene av røyking, er meget godt dokumentert som en viktig årsakssammenheng for utvikling av astma. Det gjelder også den passive røykingen som barn blir utsatt for før og etter at de er født.

100 000 for mange
At 100 000 tusen barn daglig utsettes for passiv røyking er ett hundre tusen barn for mange, mener forbundet. Under landsmøtet i fjor vedtok Astma- og Allergiforbundet en røykepolitikk, der det slås fast. 
«Barn skal ha lovfestet rett til et røykfritt oppvekstmiljø – helt fra unnfangelsen av. Barn skal ikke utsettes for passiv røyking noen steder. Heller ikke hjemme. Barns helse og deres rett til røykfrihet er viktigere enn å verne voksnes behov for privatlivets fred. Myndighetene må få på plass nødvendig lovverk og trappe opp det forebyggende arbeidet mot røyking».

Powered by Labrador CMS