Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Avastin like bra som Lucentis

Kreftlegemiddelet Avastin fungerer like godt som det dyrere legemiddelet Lucentis i behandling av øyesykdommmen makuladegenerasjon.

Publisert: 2011-05-23 — 09.25 (Oppdatert: 2015-05-21 — 14.32)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Makuladegenerasjon er en tilstand som fører til skade i skarpsynsområdet i øyet.

Avastin ikke godkjent
Standardbehandlingen er i dag Lucentis (ranibizumab).

Medikamentet Avastin er ikke godkjent for behandling av makuladegenerasjon. Nå har det kommet flere bevis på at Avastin (bevacizumab) fungerer like bra, senest gjennom en ny studie som er utført etter bestilling fra Det amerikanske helseinstituttet (NIH).

Studien ble publisert i april i  The New England Journal of Medicine av «The CATT Research Group»; the Comparison of Age-Related Macular Degeneration Treatments Trials (CATT).

Likeverdig
Den amerikanske studien viser at behandling med Avastin og Lucentis er likeverdig etter ett år med behandling mot makuladegenerasjon.

– Avastin er ikke godkjent for bruk mot makuladegenerasjon, men har i stor grad blitt brukt mot sykdommen både i Norge og andre land, forteller avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

Lavere pris
Årsaken til at mange sykehus har valgt Avastin, er at det koster betydelig mindre enn Lucentis.

– Det er opp til produsenten av Avastin; Roche, om de vil søke det godkjent for behandling av makuladegenerasjon eller ikke, forklarer Madsen.

Skaper debatt
Madsen forklarer at systematisk bruk uten godkjent indikasjon har skapt debatt. – Slik bruk er ikke ulovlig i Norge, det er tvert imot en nødvendig sikkerhetsventil, sier Madsen.

Han minner om at det er krav til at lege eller sykehus setter seg godt inn i effektene av det aktuelle medikamentet, sier Madsen.

– I så måte er den seneste studien om Avastin og Lucentis et godt grunnlag for fagmiljøene når de skal vurdere hvilken behandling de vil gi til pasientene, legger han til.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!