Kosthold kan forebygge graviditetskvalme

Kostholdet i året før man blir gravid, viser seg å ha betydning for hvorvidt den gravide blir plaget av kvalme.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Margaretha Haugen ved Folkehelseinstituttet står bak det oppsiktsvekkende funnet. Hennes artikkel ble nylig publisert i British Journal of Nutrition.

Nesten hundre innlagt
Et spørreskjema som kartla dietten til nærmere 8000 gravide kvinner, ga indikasjoner på hvilke kostholdsprodukter som kan forebygge kvalme i den første delen av graviditeten (hyperemisis gravidarum).

Blant de spurte kvinnene ble nesten hundre innlagt på sykehus for kvalmeplagene. Haugen fant signifikante forskjeller i kostholdet mellom de innlagte kvinnene og de øvrige i studien.

Sjømat, grønt og vann
De sykehusinnlagte kvinnene hadde hatt et lavere inntak av sjømat, alliumgrønnsaker (purre, løk og lignende) og vann.

Kvinnene som hadde et høyt inntak av sjømat, hadde omtrent halvert risiko for graviditetskvalme.

Moderate vannmengder
I tillegg viste det seg at de som drakk mest vann, hadde økt risiko for plagene.

Dermed konkluderer Haugen med at et moderat inntak av vann, i tillegg til et ellers sunt kosthold som inkluderer fisk og grønnsaker, vil gi en lavere risiko for å utvikle graviditetskvalme.

Powered by Labrador CMS