Inflammasjon bak hjerteklaffsykdom

Ny svensk forskning viser at inflammasjon er en viktig bakenforliggende årsak ved utvikling av aortastenose, den vanligste formen for klaffesykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det er forskere ved Karolinska Institutet (KI) i Stockholm som står bak studien. Konklusjonen er at aortastenose i stor grad skyldes inflammasjon.
Den påviste sammenhengen kan åpne for ny legemiddelbehandling.
Funnene er nylig publisert i anerkjente Circulation (Nagy m.fl.).

Hyppigste
Aortastenose er forsnevring i aortaklaffen, hjerteklaffen mellom hovedpulsåren og venstre hjertekammer. Dette er den hyppigste klaffesykdommen. Forsnevringen skyldes ofte forkalkning.

Stimulerer forkalkning
Forskerne har, ved å studere hjerteklaffer fra opererte pasienter, påvist immunceller og leukotriener – proinflammatoriske stoffer – i forkalkede hjerteklaffer. Størst grad av inflammasjon ble sett hos pasienter med de mest alvorligste klaff-forsnevringene.

Studien viser også at leukotriener, betennelsesfremmende stoffer, stimulerer forkalkning av hjerteklaffceller, skriver KI i en pressemelding.

Ny behandling
– Resultatene tyder på at anti-inflammatoriske legemidler kan bli en fremtidig behandling ved aortaklaff-forsnevring. Det vil bety mye, særlig for de mange eldre pasientene, at man kan bremse sykdommen så mye at de kan unngå operasjon, uttaler docent Magnus Bäck, en av forskerne bak studien.
Selv om det er flere likheter mellom åreforkalkning (aterosklerose) og aortastenose, har ikke statiner vist effekt ved hjerteklaff-forkalkning.
 

Powered by Labrador CMS