Hedres for sitt sivile mot

Kjetil Karlsen protesterte mot forholdene i Tromsø fengsel og ble suspendert som fengselslege. Nå blir han hedret for sitt sivile mot.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Etter at en innsatt tok livet sitt i Tromsø fengsel, og senere et selvmordsforsøk, satte lege Kjetil Karlsen sin stilling på spill for å bidra til bedre helsesikkerhet i fengslene.
Modig og uredd lege
Under en tilstelning i Nobelinstituttets lokaler i Oslo torsdag kveld overrekkes tromsølegen årets pris for sivilt mot – Zola-prisen.
Denne utmerkelsen tildeles enkeltpersoner som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnleggende verdier i det norske samfunn: menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet.
Zola-prisen deles ut av styret i «Foreningen til fremme av sivilt mot» på årsdagen for forfatteren Emile Zolas artikkel i 1898, «Jeg anklager», som til slutt ga oppreisning til løytnant Dreyfus.
Konflikt etter selvmord
– Man skal være trygg hvis man blir syk i fengsel, hevder prisvinner Kjetil Karlsen. Den suspenderte fengselslegen, som i dag arbeider som allmennlege i Tromsø, har kjempet i årevis for at det norske og internasjonale regelverket for fangebehandling skal overholdes – og at norske fengselsmyndigheter skal følge Europarådets anbefalinger.
Etter at en kvinnelig fange begikk selvmord i 2005 da hun mot legens råd ble beholdt i isolat, og etter at en annen innsatt i 2006 forsøkte å begå selvmord, oppsto en konflikt med ledelsen i Tromsø fengsel. Karlsen varslet overordnet instans om det han betraktet som brudd på regelverket, med tap av menneskeliv som konsekvens. Han ble da suspendert fra stillingen som fengselslege.
Mange likhetstrekk
Lege Kjetil Karlsens historie illustrerer hva som kan skje med varslere, personer som melder fra om regel- og lovbrudd. I begrunnelsen for utdelingen har Zola-prisvinneren for 2011 mange likhetstrekk med tidligere prisvinnere; journalisten og privatetterforskeren Tore Sandberg (2005), tannlegeassistent Tordis Stigen Klausen som fikk utmerkelsen i 2006 og Per Yngve Monsen, som etter å ha avslørt overfakturering i Siemens-konsernet, ble tildelt Zola-prisen i 2007.
Etter å ha blitt suspendert, tok Karlsen tatt opp kampen for helsetrygghet i fengslene. I februar i fjor, sammen med 27 andre personer med tilknytning til helsevesenet og fengselshelsetjenesten, anmeldte han den tidligere fengselslederen i Tromsø fengsel for dokumentfalsk.
Saken er fortsatt under politietterforskning.
Statuett
Zola-prisen, som er en statuett, ble første gang utdelt i Norge i 1999.
Forfatteren Sidsel Mørck overtok som styreleder etter Ingjald Ørbeck Sørheims plutselige død i fjor høst. Med seg i styret har hun journalist og forfatter Petter Mejlænder og den tidligere Aftenposten-journalisten Per Egil Hegge.
Zola-statuetten er et kunstverk av billedhogger Johannes Block Hellum.

Powered by Labrador CMS