Best å sy sammen senen igjen

Å sy sammen en avrevet sene, gir bedre resultat enn fysioterapi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem avhandlingen til ortoped og forsker Stefan Moosmayer, som fredag disputer for ph.d.-graden på Rikshospitalet over temaet om seneskader i skulderen.
Tre hovedfunn
I avhandlingen med tittelen ”Rotator cuff tears – Diagnosis, treatment and symptomatic status” konkluderer han med at;

  • seneavriving i skulderen kan påvises med ultralyd
  • sammensying av senen gir bedre resultat enn fysioterapi
  • noen seneavrivninger ikke gir plager overhodet.

Et økende problem
Moosmayer slår fast at skuldersmerter er et økende problem i dagens samfunn. Arbeidsstillinger med langvarig, ensidig skulderbelastning, og et ønske om høy aktivitet hos mange eldre, kan ha bidratt til dette.
– Ofte foreligger det en avriving i skulderens senemansjett. Mansjetten består av muskler og sener som ligger som en krave rund skulderleddet. Senene er utsatt for en naturlig aldringsprosess og kan ryke uten at pasienten skader seg, forklarer doktoranden.
Ultralyd bedre enn røntgen
Moosmayer sier at magnettomografi i dag er mest vanlig i utredningen av seneavrivning i skulderen, men at dette er kostbart og krever viderehenvisning til røntgenavdeling med påfølgende ventetid. Han fastslår at ultralyd er en enkel og rask metode som kan være et alternativ.
I avhandlingen viser Moosmayer at seneavrivning kan påvises med høy grad av nøyaktighet med ultralyd. – Ultralyd kan utføres av ortoped som del av den polikliniske undersøkelsen, fremholder han.

Kirurgi best
Behandling av seneavriving i skulderen skjer ofte enten hos fysioterapeut eller kirurgisk med sammensying av senen. Moosmayer og hans medarbeidere behandlet en pasientgruppe med fysioterapi, en annen med operasjon.
Når de sammenlignet resultatene etter ett år, fant de bedret skulderfunksjon i begge grupper, men på en skala fra null til 100 var resultatene etter kirurgi 13 poeng bedre. Det kom også frem at noen personer har seneskader i skulderen, men ingen plager.
Skade hos hver 13. friske
Moosmayers forskningsgruppe undersøkte 420 skulderfriske fra 50 til 79 år med ultralyd. De fant skader uten plager hos 7,6 prosent. Forekomsten økte med alderen.

Når de sammenlignet skader uten plager og skader med plager, viste det seg at personene med plager hadde større avrivinger, og mansjettens muskulatur var dårligere. (kab)

Powered by Labrador CMS