Endret forskrift skal sikre brystkreftregisteret

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sørger dermed for at Kreftregisteret slipper å slette data i mammografi- og livmorhalsregistrene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er Aftenposten som melder dette i sin papirutgave i dag.
– Dette er helt fantastisk, helt enormt, sier direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret til avisen.
Les også: Mammografiprogrammet er ennå ikke evaluert
Ville slette data
Det var i fjor at Datatilsynet og Personvernnemda ga beskjed om at data fra disse to registrene måtte slettes. Til sammen omfatter registrene navn på 2,2 millioner kvinner i Norge.
Problemet var at Kreftregisteret ikke hadde vært flinke til å spørre kvinner som deltok om lov til å lagre all informasjonen.
Kreftregisteret fikk frist til utgangen av 2011 å innhente tilsttrekkelig godkjenning fra de kvinnene som er blitt sjekket for brystkreft gjennom Mammografiprogrammet.
To departementer inn i saken
Statsråd Strøm-Erichsen har blitt orientert om problemstillingen blant annet gjennom et møte med Kreftregisterets ledelse.
Justisdepartementets lovavdeling har nå vurdert spørsmålet nødvendigheten av å innhente samtykke fra hver enkelt kvinne som har deltatt i slik screening.
Mandag kunne Helse- og omsorgsdepartementet fortelle at svaret fra lovavdelingen var positivt for Kreftregisteret.
Glad statsråd
– Jeg er glad for at det nå ser ut til at det er mulig å finne en løsning, slik at vi unngår at viktige opplysninger i Kreftregisteret skal slettes, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, sier hun til Aftenposten.

Hun minner om at forslaget til endring av forskriften for Kreftregisteret skal ut på høring og godkjennes på vanlig måte. (kab)

Powered by Labrador CMS