Kunnskapstipset: Hormonelle dilemmaer

Hvor finnes hjelpen når legen mangler svar? Helsebiblioteket drøfter råd om hormonelle forhold.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En middelaldrende kvinne kommer til gynekologen og ber om å få tatt en hormontest for å finne ut om hun kan slutte med prevensjon.
Det kan være vanskelig for en gynekolog eller allmennpraktiserende lege å inneha detaljerte kunnskaper om hormonelle forhold.
Oppdatert verktøy
UpToDate er et oppslagsverk som gir svar på kliniske spørsmål. Behandlingsanbefalingen «Overview of contraception», under avsnittet «Stopping hormonal contraception at menopause», sier følgende:
 - Det finnes dessverre ingen blodprøve som kan gi en pålitelig diagnostisering av menopause hos kvinner som bruker hormonell prevensjon. En frisk, ikke-røykende kvinne kan avslutte bruk av hormonell prevensjon når risikoen for graviditet er lite sannsynlig basert på hennes alder: Noen eksperter setter denne alderen til å være mellom 53 og 55 års alder.
UpToDate inneholder mer enn 80 millioner pasientrelaterte problemstillinger og har over 4.400 klinikere i ryggen. Når svaret ikke finnes her, skulle det indikere at det kanskje ikke er så lett å oppdrive heller.
Ingen vits å gi opp på første forsøk. Er svaret å finne der ekspertene møtes?
Legeforeningen
På nettsiden «Min side», tilgjengelig for alle medlemmer av Den norske legeforening, finnes menypunktet «fora». Under «Endokrinologi for gynekologer», kan leger stille spørsmål og få respons fra eksperthold.
På spørsmålet: «Finnes det noen opplysninger om sammenhengen mellom lave verdier av AMH (Antimüllerhormon) og sannsynlighet for å bli gravid?», luftes et mulig svar:  - Hvis AMH ikke er målbar, så må man vel kunne regne med at kvinnen er infertil og ikke behøver prevensjon?
Regional info
Regionale legemiddelinformasjonssentre (Relis) er en annen norsk spørsmåls- og svartjeneste.
Her er det muligheter for å drøfte legemiddelrelaterte kasuistikker.
På listen over mer enn 20 problemstillinger tilknyttet overgangsalder diskuteres eksempelvis hormontilskudd og soyaprodukter.
BestPractice
Oppslagsverket BMJ BestPractice tilbyr informasjon om forebygging, diagnostikk og behandling. Under «behandling» finnes retningslinjer fra ulike deler av verden. Den europeiske behandlingsanbefalingen «Women’s health and the menopause» (Royal College of Nursing, 2005), sier dette om prevensjon ved overgangsalder:
 - Det vanlige råd er at kvinner som når menopausen før 50 år, bør bruke prevensjon i to år, mens de som kommer i overgangsalderen etter 50 bør bruke prevensjon i ett år.
Raskt og grundig
Artikler og retningslinjer om eksempelvis menopause generelt, infertilitet eller overgangsalder og humørsvingninger, er å finne i den kunnskapsbaserte kilden eMedicine. Ressursen er laget for bruk «at the point of care» og rikholdig illustrert. Gratis registrering.
Fortsatt ingen åpenbar løsning? Helsebiblioteket gir gratis tilgang til tidsskriftene «Menopause», «Gynecological Endocrinology», «Obstetrics and gynecology» med flere.
Sammen med eMedicine, under «oppslagsverk», får du gratis adgang til BMJ BestPractice og UpToDate i Helsebiblioteket.
Lenke til Relis finner du på www.helsebiblioteket.no/legemidler
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 14/10

Powered by Labrador CMS