Departementet svikter pasienter i fengsel

Det kan vanskelig forstås på annet vis enn at  sentrale helsemyndigheter prioriterer et hyggelig samarbeid med justismyndighetene fremfor interessene til pasienter med avhengighetslidelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SVEIN-ERIK EKEID, spesialist i samfunnsmedisin, tidligere ansvarlig for norske tiltak mot aids.
KJETIL KARLSEN, spesialist i allmennmedisin, fengselslege og leder for Referansegruppe for fengselsmedisin i Norsk forening for allmennmedisin

HELSEDEPARTEMENTET sier nei til forslag om å gi innsatte i fengslene tilgang til sterile sprøyter. Vedtaket mangler medisinsk begrunnelse og er i disharmoni med faglige innspill. Vedtaket bekrefter at pasienter i fengsel behandles som en pariakaste, unntatt normer og rettigheter som gjelder alle andre borgere i landet.
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har Helsedirektoratet utarbeidet rapporten «Tilgjengelighet i norske fengsler til sterile sprøyter og spisser for injiserende rusmiddelavhengige», med anbefaling av faglige retningslinjer og rutiner, blant annet for «innbytte av sterile sprøyter og spisser i fengselshelsetjenesten for å hindre smitte, redusere skade, og samtidig gi anledning til dialog med pasienten om rusavhengighet og behandlingsmuligheter» (1).
Høringsuttalelsene
I høringsrunden støttes forslagene av Statens Helsetilsyn, Legeforeningen, Sykepleierforbundet, HivNorge og Fagforbundets helseavdeling. De smitteforebyggende aktivitetene vurderes som «hensiktsmessige og velbegrunnede». Legeforeningen foreslår i tillegg en prospektiv studie for å evaluere tiltakenes effekt, og Helsetilsynet minner om at det både nasjonalt og internasjonalt er «behov for gode studier som kan gi ytterligere kunnskap om det å bistå mennesker med å redusere sin utsatthet for hiv-infeksjon».
Fengselsbetjentenes yrkesforeninger og diverse instanser innen justissektoren er kritiske til utdeling av sprøyter i fengsel (2). Ikke uventet: fengslenes faglige fokus er på kontroll og restriksjoner, og er basert på nulltoleranse for narkotika i fengsel.
På grensen til uetterrettelig
Departementets lesing av høringsuttalelsene er kreativ på grensen til uetterrettelig: Når tre av fem kommuner som organiserer primærhelsetjeneste i fengsel er kritisk til sprøyteutdeling, hevder HOD at fengselshelsetjenesten «stort sett» er negativ til forslaget.
Et brev fra Folkehelseinstituttet, mottatt etter høringsrundens frist, og etter at samtlige øvrige høringsuttalelser er offentliggjort, fremlegges som HODs viktigste faglige begrunnelse. Dette til tross for at FHI i sitt brev «ikke har noen prinsipielle faglige motforestillinger mot å tilgjengeliggjøre sprøyter og spiser i norske fengsler på de premisser som anbefales av Helsedirektoratet».
Urovekkende illojalitet
Smitteforebygging i fengsel må anses som et helseverntiltak, hjemles i helselovgivningen og iverksettes av helsepersonell. Nettopp for å sikre pasienters grunnleggende helserettigheter, ble helsetjenesten i fengsel på 1980-tallet tatt ut av justismyndighetenes ansvarsområde.
Ved å avvise forslagene i rapporten (3), avslører HOD en urovekkende illojalitet overfor eget fagdirektorat og øvrige faglige høringsinstanser. Det kan vanskelig forstås på annet vis enn at sentrale helsemyndigheter prioriterer et hyggelig samarbeid med justismyndighetene fremfor interessene til pasienter med avhengighetslidelser i fengsel.
Flere beslag av rusmidler
60 prosent av innsatte i norske fengsler har rusproblemer. Vi vet ikke hvor mange innsatte med rusmiddelavhengighet (særlig amfetamin og opiater) som injiserer, men Kriminalomsorgen har nylig fremlagt statistikk som viser en betydelig økning i beslag av rusmidler i fengsel.
Utenfor fengsel har rusavhengige tilgang til rent brukerutstyr gjennom kommunale utdelings- og innbytteordninger på lavterskelnivå. Sprøytespisser og annet brukerutstyr er også fri salgsvare fra apotek. Det er ikke forbundet med straff å være i besittelse av slikt utstyr.
Plikter innen smittevern
Fengselshelsetjenestens leger og sykepleiere er, i egenskap av helsepersonell, pålagt profesjonelle og faglige plikter innen smittevern. Smittevernloven omfatter sterke tiltak for å beskytte samfunnet og den enkelte mot smitte.
Internasjonale erfaringer tilsier at innbytteordninger for brukerutstyr i fengsel forhindrer blodsmitteoverføring uten at det har ført til økt bruk av rusmidler eller disiplinærproblemer (4).
Tiltak i Sveits, Tyskland og Spania har blitt evaluert etter ti års virksomhet, med positive resultater (5).
Tilleggsstraff
Et ledende prinsipp i internasjonale konvensjoner og norsk helselovgivning er at fengselsinnsatte har rett til fullverdige helsetjenester, inkludert forebygging av helseskade, av tilsvarende standard som tilbys befolkningen for øvrig.
Det at en innsatt nektes tilgang til nødvendig smittevernhjelp i form av rent brukerutstyr, kan betraktes som urettmessig og ulovlig tilleggsstraff. Dette følger av legalitetsprinsippet - inngrepet skal være begrenset i forhold til lovhjemmelen, altså den straffebestemmelse den innsatte er dømt etter. Dette prinsippet fastslås i europarådets fengselsreglement, som er under implementering i norsk praksis.
Diskriminering av de svake
Det er en illusjon å tro at forbud mot innbytteordninger for brukerutstyr vil hindre bruk av ulovlige rusmidler i fengsel. Derimot vil forbudet som HOD nå legger opp til, medføre en reell økt risiko for at innsatte smittes av hiv/hepatitt ved deling av sprøyter i fengsel.
Vedtaket om ikke å gi sprøytebrukende rusavhengige pasienter i fengsel tilgang til rent brukerutstyr, er diskriminering av en av samfunnets svakeste grupper. I ren tekst betyr vedtaket at rusmiddelbrukere i fengsel unntas norsk smittevernlovgivning, og tilføres en tilleggsstraff i form av mindreverdige helsetilbud.
Referanser:
1) http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00099/Tilgjengelighet_i_no_99349a.pdf    
2) http://www.helsebiblioteket.no/Fengselshelse/33981.cms
3) http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/aktuelt/nyheter/2010/nei-til-utdeling-av-sproyter-i-fengslene.html?id=611770
4) Interventions to reduce HIV transmission related to injecting drug use in prison - Ralph Jürgens, Lancet, Vol 9 Januar 2009, 57-66.
5) Prison-Based Syringe Exchange Programs - A review of International Research and Programme Development - National Drug and Alcohol Research Centre,  University of South Wales, Sydney, Australia, 2001.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 13/2010

Orginaltittel i avisen:
Departementet svikter pasienter i fengsel

Powered by Labrador CMS