Advarer mot kommunal betalingsplikt for de sykeste gamle

- Legeforeningen støtter Sykepleierforbundet i at kommunal betalingsplikt for utskrivingsklare pasienter kan gi uheldige konsekvenser, sier foreningens president, Torunn Janbu.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Sykepleieforbundet uttalte tidligere i dag at forbundet er bekymret for at eldre og syke som bor hjemme, vil tape kampen om sykehjemsplass dersom sykehuspasienter prioriteres.

Enig med sykepleierne
Nå sier Legeforeningen seg enig med sykepleierne.

– Ordningen fører til at kommuner blir økonomisk skadelidende hvis de prioriterer trengende pasienter som bor hjemme eller i omsorgsbolig. Dette kan påvirke tilbudet til de sykeste gamle, som utgjør hovedvekten av gruppen utskrivingsklare pasienter, på en negativ måte, sier Janbu.
I samhandlingsreformen er kommunal betalingsplikt for utskrivingsklare pasienter et sentralt tiltak for å bedre samhandlingen mellom sykehus og kommune.

Direkte henvisning
– Økonomiske oppgjørsordninger mellom sykehus og kommune vil ikke alene gi god samhandling. Først må kommunene rustes opp slik at de kan gi et godt tilbud til utskrivingsklare pasienter med et stort behov for helsetjenester. Videre må det sørges for god elektronisk kommunikasjon mellom helsepersonell i kommune og i sykehus. Direkte personlig kontakt mellom helsepersonell i sykehus og kommune er også avgjørende for god samhandling, sier Janbu.
–  Et annet viktig tiltak er at fastlegen får anledning til å henvise direkte til sykehjem slik at syke eldre som bor hjemme, får rask tilgang på de tjenestene de trenger og ikke må gå veien om sykehus, sier legepresidenten.

Powered by Labrador CMS