Betaler for NEL fra august

Fra 1. august må leger betale for Norsk elektronisk legehåndbok (NEL).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


16.000 leger og andre har nå tilgang til Norsk elektronisk legehåndbok (NEL), og dermed har 80 prosent av alle allmennlegene registrert seg. Fra 1. august er tjenesten ikke gratis lenger.

Inngår medlemsavtale
Legeforeningen og NEL har gått sammen om en avtale. Den innebærer at Legeforeningen markedsfører NEL på sine hjemmesider og omtaler dem i medlemsbrev.
 - Legeforeningen subsidierer ikke NEL, men har inngått en samarbeidsavtale. Den går ut på at medlemmene av Legeforeningen får en redusert pris på NEL for å sikre NHI et tilstrekkelig antall kunder til å kunne videreføre produktet på en kvalitativ forsvarlig måte, mot at Legeforeningen gjør samarbeidsavtalen kjent for sine medlemmer gjennom de kanalene som brukes til medlemskommunikasjon, sier leder Gisle Roksund i Norsk forening for allmennmedisin.
Proteststorm
I februar i år sa Helsebiblioteket opp avtalen med NEL. Dette medførte en storm av protester og mye bråk.
Norsk Helseinformatikk besluttet å gi alle brukerne gratis tilgang til Norsk elektronisk legehåndbok (NEL) frem til 1. august ved å registrere seg med epost, profesjon og valgfritt passord. Redaktør og daglig leder Terje Johannessen uttalte at fri tilgang til NEL for en periode var et nødvendig grep for å sikre brukerne fortsatt tilgang til legehåndboken etter beslutningen om at NEL skulle ut av Helsebiblioteket.
16.000 registrerte brukere
Svært mange har brukt tiden til å registrere seg. Etter at registreringen startet i midten av mars, har 16.000 helsearbeidere registrert seg for å få tilgang til NEL.
Ikke overraskende er allmennlegene blant de profesjonene som er sterkest representert: Over 80 prosent av alle allmennlegene er registrerte brukere av NEL.  - For oss er det dessuten hyggelig å se at NEL brukes i så høy grad av spesialistleger og sykepleiere  - i tillegg til studenter som vi vet bruker NEL i grunnutdanningen, sier Terje Johannessen.
Brukerne
Fordelingen viser at per 3. juni brukes NEL av 3363 allmennleger, 2590 spesialistleger, 1869 medisinstudenter, 2720 sykepleiere og 1327 turnusleger.
Resten av brukerne er fordelt på andre profesjoner innenfor helsetjenesten. Det totale antallet registrerte brukere har de siste ukene steget med cirka 500 hver uke.
Styrker redaksjonen
Johannessen mener at årsaken til at andre profesjoner i større grad bruker Norsk elektronisk legehåndbok, er at NEL har blitt mer omfattende  - og at det satses på spesialistmoduler og eget innhold for sykepleiere. 
 - Mange av brukerne var bekymret for at redaksjonen ble svekket etter bruddet med Helsebiblioteket, men vi har tvert imot styrket redaksjonen gjennom vårt samarbeid med danskenes Sundhed.dk og deres redaksjon for den danske utgaven av NEL. I tillegg har vi ansatt en sykepleier og en fysioterapeut i vår egen redaksjon, sier Johannessen.
Starter abonnementssalget
I disse dager sendes det ut informasjon til alle som har registrert seg, om hvordan de skal sikre seg tilgang til NEL etter at gratisperioden utløper 1. august.
 - Vi har hatt et mål om å holde oss på samme pris som vi har hatt siden NEL ble lansert. Gjennom et samarbeid med Legeforeningen har vi greid dette, sier Johannessen.
Økning for Helsebiblioteket
Professor og redaktør for Helsebiblioteket, Magne Nylenna, fastslår at bruken av helsebilioteket.no ikke har gått ned etter at de sa opp avtalen med NEL.
 - Vi var også litt spent på utviklingen i antallet treff på helsebiblioteket.no, men vi kan nå fastslå at bruken av våre sider fortsetter å stige også etter at avtalen med Norsk helseinformatikk opphørte den 1. februar. Økningen i antallet brukere synes å være litt lavere fra 2009 til 2010 enn fra 2008 til 2009, men om det har noe med NEL å gjøre, vet vi ikke, sier han.
Gikk utenom Helsebiblioteket
Nylenna mener dette også avspeiler at mange NEL-brukere som Helsebiblioteket betalte for, gikk direkte til Norsk helseinformatikks sider uten å gå via Helsebiblioteket.
 - Det samme skjer for øvrig med andre ressurser vi abonnerer på som BMJ, New Engl J Med etc. Det betyr at antallet treff på helsebiblioteket.no ikke forteller hele sannheten om bruken av «våre» tjenester, sier han.

Dette koster NEL

Leger:
- 312 kroner pr mnd inkl. mva for medlemmer av Legeforeningen
- 415 kroner pr mnd inkl. mva for leger som ikke er medlemmer av Legeforeningen

Studenter og annet helsepersonell:

- 78 kroner pr mnd inkl. mva for medlemmer av legeforeningen
- 104 kroner pr mnd inkl. mva for de som ikke er medlemmer av Legeforeningen
- Norsk Helseinformatikk har et samarbeid med Legeforeningen som gir medlemmene rabatt på NEL, men Legeforeningen subsidierer ikke NHI (NEL) med penger

Dagens Medisin11/10

Powered by Labrador CMS