FDA-godkjenning av blålyscystoskopi

Det norske børsnoterte selskapet Photocure har fått FDA-godkjenning for en metode som gjør det mulig å foreta cystoskopi med blått lys.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De siste årene har flere norske sykehus tatt i bruk et diagnostisk verktøy som bidrar til å fange opp flere svulster blærekreft. Verktøyet kalles fluorescensecystoskopi eller blålyscystoskopi (Hexvix).
Metoden er utviklet av det norske selskapet Photocure. Den 29. mai ble det offentliggjort at metoden har fått FDA-godkjenning i USA.
Lettere å fange opp
Studier har vist at de kortisiktige tilbakefallene blir redusert ved blålyscystoskopi.
Operasjon for blærekreft, transuretral reseksjon av blæresvulst (TUR-B), utføres vanligvis ved cystoskopi med hvitt lys. Ved å instillere et medikament, hexaminolevulinat (Hexvix) i blæren før operasjon, kan cystoskopi også skje ved blått lys. Dette fordrer imidlertid ekstrautstyr. Det blå lyset fremstiller svulst i rød farge og gjør det lettere å fange opp svulster enn ved hvitt lys.
Lite utbredt i Norge
I Norge opereres anslagsvis ti prosent av alle pasienter med blærekreft med denne metoden, omtrent på linje med bruken i Sverige. Bruken er mer utbredt ved norske sykehus som har det nødvendige utstyret.
I Danmark er det egne DRG-koder for metoden, og blålyscystoskopi benyttes ved cirka fire av ti operasjoner.

Hyppige tilbakefall
Årlig rammes cirka 1250 personer av blærekreft, og om lag 360 dør hvert år. Tilbakefall er hyppig, avhengig av type svulst/svulstdybde.
Ved overflatiske svulster får omkring syv av ti ett eller flere tilbakefall. Ved dypere, men lokaliserte svulster, helbredes cirka halvparten.

Powered by Labrador CMS