Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Sykehjemspasienter har makt

– Pasientene har rom til å yte til dels sterk motstand og protest mot pleiernes forsøk på å hjelpe dem i sykehjemssengen, sier Truls Juritzen ved Universitetet i Oslo.

Annons:


Truls Juritzen, som er stipendiat ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo, har observert hvordan makten er vevd inn i hverdagslivet på et norsk sykehjem, ifølge forskningsmagasinet Apollon.

Observatør
I løpet av seks måneder deltok han som observatør i den alminnelige arbeidshverdagen. Her studerte han relasjoner mellom pleierne og de eldre i flere småsituasjoner, som matservering og dusjing, og hvordan pleierne fikk de eldre opp av sengen.

– Makt er mer enn overgrep. Vi har sett etter de konkrete, kjedelige og hverdagslige maktutøvelsene rundt sykesengen. Disse udramatiske hendelsene er det mange av, forteller Juritzen til Apollon.

Juritzen og professor Kristin Heggen, som har vært veileder for prosjektet, sier at de ikke vil makten til livs, men vise at makt kan være noe positivt.

Den lille makten
De to sier makt har både positive og negative sider.

– Ingen vil møte en maktesløs pleier. For oss har det vært viktig å få øye på den lille makten. Det er et stort, usynlig felt. Vi har brukt begrepet omsorgsmakt for å vise omsorgens og maktens tvetydighet, forteller Heggen.
(ags)
 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

HELSEDIREKTØREN BER SYKEHUSENE TA GREP

Når ikke målet for færre pasientskader2

STATSBUDSJETTET 2019

Dette er helselekkasjene

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus:

Frykter et eldreombud vil gå utover andre pasientgrupper2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!