Sykehjemspasienter har makt

– Pasientene har rom til å yte til dels sterk motstand og protest mot pleiernes forsøk på å hjelpe dem i sykehjemssengen, sier Truls Juritzen ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Truls Juritzen, som er stipendiat ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo, har observert hvordan makten er vevd inn i hverdagslivet på et norsk sykehjem, ifølge forskningsmagasinet Apollon.

Observatør
I løpet av seks måneder deltok han som observatør i den alminnelige arbeidshverdagen. Her studerte han relasjoner mellom pleierne og de eldre i flere småsituasjoner, som matservering og dusjing, og hvordan pleierne fikk de eldre opp av sengen.
– Makt er mer enn overgrep. Vi har sett etter de konkrete, kjedelige og hverdagslige maktutøvelsene rundt sykesengen. Disse udramatiske hendelsene er det mange av, forteller Juritzen til Apollon.

Juritzen og professor Kristin Heggen, som har vært veileder for prosjektet, sier at de ikke vil makten til livs, men vise at makt kan være noe positivt.

Den lille makten
De to sier makt har både positive og negative sider.

– Ingen vil møte en maktesløs pleier. For oss har det vært viktig å få øye på den lille makten. Det er et stort, usynlig felt. Vi har brukt begrepet omsorgsmakt for å vise omsorgens og maktens tvetydighet, forteller Heggen.
(ags)
 

Powered by Labrador CMS