Felles fagprosedyrer: Finland har klart det

Finske leger bruker felles, kunnskapsbaserte fagprosedyrer i klinisk praksis. Prosedyrene er integrert i elektronisk pasientjournal og internett kan enkelt brukes samtidig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


I Norge er det nylig avdekket at det finnes mer enn 30.000 prosedyrer på 30 foretak.
I det finske pilotprosjektet kobler et dataprogramt diagnose og andre pasientdata til fagprosedyrer, som diskret dukker opp i en venstremeny i pasientjournalen.
Norsk forskningsprogram
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, Sykehuset Innlandet, DIPS, Datakvalitet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har gått sammen om et forskningsprogram for å utvikle en lignende tjeneste i Norge. Programmet har fått navnet Evicare. Prosjektledelsen besøkte finnene i høst.
– Det er inspirerende å se hva finnene har fått til, sier forsker og dr.scient Inger Dybdahl Sørby fra NTNU, som var med i den norske delegasjonen.
Ble sjokkert
Det var  sommer at sykepleier Karin Borgen undersøkte fagprosedyrene for ulike behandlinger ved 30 sykehus. 
Vi ble sjokkert da vi så tilstanden, sier Borgen, som nå koordinerer arbeidet med å rydde opp i fagprosedyrene.
Helsebiblioteket har opprettet et nettsted hvor foretakene kan dele fagprosedyrer med andre foretak, kommunehelsetjenesten og befolkningen.

Mulig å dele prosedyrer

I klartekst betyr det at prosedyrene først må publiseres på internett. I dag er dette vanskelig for en rekke foretak ettersom mange ikke har servere utenfor brannmurene.
Nettstedet Helsehåndboka gir helseforetakene muligheten til å dele fagprosedyrer over internett, og oppfylle departementets bestilling. Et eget nettverk mellom foretakene har utviklet rammeverk, maler og andre verktøy for siden.
Se også: Sjokkert over fagprosedyrer

Powered by Labrador CMS