Ja til roser på sykehus!

Avskårne blomster brukes både til glede og trøst. Men noen allergikere reagerer på bukettene. Ved sykehuset Østfold har de derfor delt inn blomster i ja- og nei-grupper. Roser er ja, mens tulipaner er nei!

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


På internt initiativ har Sykehuset Østfold tatt kontakt med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) Region Østfold for kompetanse på plante- og blomsterallergi.
Nå informerer sykehuset ansatte og besøkende om det store utvalget av blomster som ikke er til besvær og man oppfordrer lokale salgsledd til å promotere disse ja-blomstene.
Blomster til besvær
Ifølge sykehuset fikk brukerrådet på sykehuset tilbakemelding om at mange fikk allergiske reaksjoner av enkelte blomster, både de som folk hadde med seg på besøk, men også fra dem som av trivselsgrunner ble plassert ut av sykehuset selv.
Frem mot jul ble det naturlig nok en oppsving i mengde, og ditto reaksjoner hos dem som var så uheldige at de ikke tåler disse blomstene.
Julestjerne - en versting
På sykehuset har ledelsen nå lagt ut en oversikt over sesongblomstene. Her vises det til at julestjernen for eksempel er en skikkelig versting for allergikere.
Avdelingssjef for renhold og tekstil ved sykehuset, Marit Ø. Heiberg, tok kontakt med NAAF for å finne ut mer om hvilke tiltak det var fornuftig å iverksette, og det ble utarbeidet en oversiktlig liste over ja- og nei-blomster.
Lederne følger opp
De 5000 ansatte ved sykehuset har blitt informert om tiltaket, og seksjonsledere vil få ansvar for å følge dette opp ved sine respektive avdelinger.


«Ja og nei»-blomstene

Hallvard Ramfjord ved Institutt for biologi ved NTNU mener man godt kan muntre opp pasienter med en vakker bukett.
- Duftfrie roser, orkideer, stemors- og fiolarter, ridderspore og flamingo er fine blomster man kan sende til pasienter, sier han.
Nei-gruppen
- Avskårne blomster av nei-typen er alle løkplanter - liljer, tulipaner, svibler og hyasinter. Planter med løk finner man i første rekke i liljefamilien og narsissfamilien. Det er nokså utbredt at personer med overfølsomhet mot løkplanter også har matvareallergi mot løk, opplyser han videre til Dagens Medisin.
Ramfjord er forfatter av boken «Gode råd er grønne». Her får leseren i detalj vite hvilke blomster, planter og trær allergikerne bør unngå, og hvilke som er greie.
En viktig dimensjon
Ramfjord mener at nærheten til naturen, også plantelivet, er av vital betydning for livsstandarden.
- Det kan være fristende for en plaget allergiker å mene at boligen, og om mulig arbeidsplassen, skal være fullstendig uten planter, slik at man er på «den sikre siden» i forhold til helseproblemer fra den kanten. Men da gir man avkall på en viktig generell dimensjon i tilværelsen, sier Ramfjord.
Blomsterforbud i England
I England har flere sykehus forbudt besøkende å ta med blomster til pasientene - i hvert fall mot å la bukettene stå på nattbordet. En artikkel i British Medical Journal (BMJ) like før jul fastslår imidlertid at det ikke er grunn til å frykte infeksjoner på grunn av blomstervannet.
Et sykehus i Aberdeen var ett av de første sykehusene som innførte forbud mot blomster. Det skjedde allerede i 1996, da sykehuset sa nei til blomster ved ortopedisk avdeling.
Sykehuset ønsket å vise at de tok infeksjoner på alvor, og forbudet mot blomster var et tegn på dette. Sykehuset støttet seg til en 30 år gammel studie, som viste at det var høyt bakterieinnhold i blomstervasene.
Ingen blomstrende bevis
Ifølge artikkelen i desemberutgaven av BMJ viser det seg imidlertid at det ikke er bevis for at blomstervannet noensinne har forårsaket infeksjoner.
Andre grunner til å forby blomster på pasientrommene har vært at blomstene tok for mye av pasientenes oksygen. Men også dette er avvist som en myte da studier har vist at effekten på oksygeninntaket ikke ble påvirket av blomsterbukettene - og at det å flytte blomster frem og tilbake på rommet, tok for mye av personalets tid.
Praktiske innvendinger
BMJ-forfatterne trekker frem at det er praktiske innvendinger mot blomster:
Dersom vasene settes i vinduskarmer, kan de lett bli feiet ned av gardiner.
Og rent generelt er enkelte lei av stadig å måtte tørke opp av vaser som er veltet - eller knust.


Kun én bukett til hver pasient?

Stavanger Universitetssjukehus (SUS) vurderer om sykehuset skal anmode pårørende om ikke sende blomster, kanskje bare én bukett til pasienten.
Informasjonssjef Tore Kopren ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) opplyser at man helt nylig har tatt opp saken med blomster til pasientene:
Søppel og merarbeid
- Vi kildesorterer, og i denne forbindelsen kom det frem at blomsterbukettene medfører store mengder med søppel. Vi vil derfor vurdere om vi skal anmode pårørende om ikke sende blomster, kanskje bare én bukett til pasienten.
- Det er dessuten mye ekstraarbeid for de ansatte å flytte blomstene ut og inn av pasientrommene, legger Kopren til.
Lungesykdommer
- Det er stort sett hyggelig at folk får blomster, sier Christina Olsen ved informasjonsavdelingen ved St. Olavs Hospital.
- Det er kun ved tekniske senger, og der det er pasienter med allergi og astma - og ved lungepostene - man ikke ønsker at venner eller pårørende skal sende blomster.
Også ved Oslo universitetssykehus varierer blomsterpolitikken fra avdeling til avdeling.
- Ved de kirurgiske avdelingene, og særlig blant de transplanterte, er vi mer restriktive med blomster, opplyses det.

Blomstertips

- Forviss deg om at sykehusavdelingen aksepterer blomster før du sender dem!
- Hvis du er besøkende, sett blomstene i vase selv!
- Hvis pasienten kun er på korttidsopphold, send blomstene hjem!
- Send små og håndterlige buketter!
- Arranger blomstene i oasis, hvis det er mulig!
- Ikke ha for parfymerte blomster!
- Unngå blomster med mye pollen!
Kilde: BMJ, desember

Dagens Medisin 02/10

Powered by Labrador CMS