Stor liste med foretrukne blodtrykksmedisiner

Fra 1. januar neste år, kan legene velge blant nesten et tyvetalls medikamenter som foretrukket legemiddel ved behandling av høyt blodtrykk. Vi gir deg listen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Fra nyttår oppheves det såkalte «tiazidvedtaket», og det er nå en rekke foretrukne legemidler ved behandling av høyt blodtrykk (hypertensjon).
Trenger ikke å søke
En pasient som skal begynne med antihypertensiv behandling, må forsøke foretrukne legemidler først, men det er ikke noe krav i de nye reglene om endring i eksisterende behandling.
- Hvis man ikke når målet ved foretrukne legemidler, er det ikke noe i veien for at legene kan velge andre medikamenter. Dette er ikke noe legen trenger å søke om, men det skal dokumenteres i journal, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Han legger til at også ved kombinasjonsbehandling, skal foretrukne legemidler prøves først.
Madsen understreker at det gjelder andre regler på sykehus, og at både sykehuslegene og allmennlegene må være oppmerksomme på dette. Så lenge pasienten er innlagt, kan sykehuset velge hvilke medikamenter som skal forskrives. Når pasientene utskrives, må legene følge reglene fra Legemiddelverket om foretrukne legemidler.
- Vi ser av og til at sykehusene har sine egne lister med foretrukne legemidler, og at de glemmer å justere dette når pasienten utskrives. Dersom sykehuslegen mener det er gode grunner for å følge det samme regimet som gjaldt under sykehusoppholdet, må dette grunngis overfor fastlegene.
Dersom en pasient settes på medikamenter som ikke omfattes av listen, kan allmennlegen risikere få spørsmål fra HELFO om bakgrunnen for dette, påpeker Madsen.
At legene nå kan velge mellom langt flere blodtrykksmedisiner enn før, har sammenheng med kombinasjonen av redusert pris på legemidlene og god dokumentasjon på behandling av hypertensjon.
Ifølge Legemiddelverket kostet behandling av høyt blodtrykk i 2008 omkring én milliard kroner.
- I løpet av fire til fem år vil alle de mest brukte legemidlene ved høyt blodtrykk - særlig angiotensinreseptor-blokkere - miste patent. De vil da komme på byttelisten og få trinnpris. Dette betyr en prisreduksjon på cirka 75 prosent, opplyser Madsen.


Dette betyr at i løpet av denne perioden vil årlige kostnader til hypertensjonsbehandling reduseres fra om lag 1000 millioner til omkring 400 til 500 millioner kroner, ifølge Madsen -med noe usikkerhet omkring anslagene.

Oversikten

Her er listen over foretrukne legemidler. Den nye ordningen gjelder fra 1. januar 2010.
DIURETIKA: bendroflumetiazid, hydroklortiazid, samt kombinasjoner med kaliumtilskudd eller kaliumsparere,
BETABLOKKERE: atenolol, bisoprolol, karvediolol, metoprolol, propranolol, samt kombinasjoner med hydroklortiazid,
KALSIUMANTAGONISTER: amlodipin, felodipin og verapamil,
ACE-HEMMERE: kaptopril, enalapril, lisinopril, ramipril samt kombinasjoner med hydroklortiazid,
ANGIOTENSINRESEPTOR-BLOKKERE (ARB): losartan samt kombinasjoner med hydroklortiazid.

Dagens Medisin 21/09

Powered by Labrador CMS