Kritiserer Folkehelsa for flåttinnsats

Folkehelseinstituttets mangeårige flåttekspert kritiserer sin gamle arbeidsgiver for ikke å ta flåtten alvorlig og for manglende ekspertise på flåttbårne sykdommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

For to år siden sluttet den erfarne biologen Reidar Mehl som flåttekspert ved Folkehelseinstituttet og ble pensjonist. I dagens utgave av Aftenposten forteller han at han har møtt mange med borreliainfeksjon som har fått negativt svar på blodprøve og dermed heller ikke behandling. Så går det ett år, og så viser det seg at de likevel hadde det. 

Mehl er svært kritisk til måten Folkehelseinstituttet angriper flåttproblemet. Ifølge biologen konsentrerer instituttet seg om å lage statistikk over de alvorligste innmeldte tilfellene av borrelia.

– De driver ikke med god nok rådgivning, sier han til avisen.

Biologen mener det er nødvendig at Folkehelseinstituttet bidrar til at legene rundt om i landet får mer kunnskap om borrelia, at legene ikke henger seg opp i til dels upålitelige blodprøver, men sørger for at de som har fått symptomer får antibiotika likevel.

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet understreker at deres oppgave er å overvåke forekomsten av flått, ikke å gi råd.

– Vi har den kompetansen vi trenger for de oppgavene vi skal gjøre, sier han til Aftenposten. (kab)
Mer helsestoff hos Aftenposten

Ulike sommerskader fra nord til sør

Det er store geografiske forskjeller på hvorfor folk henvender seg til legevakten om sommeren.

I nord må fiskekroker fjernes, i sør er vepsestikkene mer plagsomme.

Og på Sørlandet og i andre flåttområder ringer turister til legevakten for å forhøre seg om hvordan de bør fjerne flåtten.
Les mer

Powered by Labrador CMS