Utvikler ny test mot tarmkreft

Norske forskere er i ferd med å utvikle en ny metode som skal oppdage tykktarm- og endetarmskreft tidlig. Målet er å lage en enkel test som kan brukes i masseundersøkelser, for å redde liv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forsker Guro Elisabeth Lind ved avdeling for kreftforebygging på Radiumhospitalet og hennes kolleger har funnet frem til såkalte biomarkører som identifiserer spesifikke genfeil i tykktarmssvulster. Disse markørene forteller at noe er i ferd med å skje. Forskerne har identifisert seks slike biomarkører, som de håper å sette sammen til et panel slik at man kan skille friske personer fra dem som har forstadier til kreft. Det skriver Aftenposten i dag med utgangspunkt i en artikkel i forskningsmagasinet Apollon

– At vi har greit nettopp dét, har vakt internasjonal interesse. Markørene er helt unike og gir håp om at det er mulig å identifisere tykk- og endetarmssvulster på et svært tidlig tidspunkt, sier Lind ifølge avisen.

Det gjenstår fortsatt flere års arbeid før en slik test kan være ferdig til bruk. Dersom forskerne lykkes i å lage en slik test, skal det være mulig å oppdage celleforandringene ved å teste folks avføring. (kab)

Les mer hos Aftenposten

Røyking årsak til ett av åtte tilfeller av tarmkreft

Hvis menn og kvinner ikke røkte, ville ett av åtte tilfeller av tykk- og endetarmskreft vært unngått. Det betyr cirka 420 færre kreftsyke hvert år.
Les mer
 

Powered by Labrador CMS