Unge doper seg på muskatnøtt

Flere dagligvareforretninger i Asker og Bærum er tomme for muskatnøtt. Ungdom rasper opp nøttene, spiser eller røyker dem og får en hallusinogen rus. Politiet ber foreldre være oppmerksomme på tenåringer som kjøper mye av krydderet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Giftinformasjonssentralen får regelmessig spørsmål og henvendelser om folk som har spist større doser muskatnøtt. Siden 2004 har det vært 42 henvendelser telefoner fra folk eller pårørende til ungdommer som har fått i seg for mye av nøttene, oppgir Giftinformasjonen til DM.
I løpet av dette året har seks personer tatt kontakt.
Fire nøtter gir rus
For å få en rus, må man innta mer enn fire nøtter.
Politiet i Asker og Bærum har nå reagert på bruken av muskat.  Til tider har krydderet vært umulig å oppdrive enkelte steder fordi det har vært helt utsolgt i butikkene, opplyser politioverbetjent Kjetil Thue i spanings- og etterforskningsseksjonen i Asker og Bærum politidistrikt til lokalavisen Budstikka.
Ikke overrasket
Direktøren for rettstoksikologi og rusmiddelforskning i Folkehelseinstituttet, Jørg Møland, kjenner ikke til at muskat brukes som rusmiddel i Norge, men han er ikke overrasket fordi effekten av store doser muskat har vært kjent i mange år.
Møland sier til Dagens Medisin at noe av det skumle med bruk av muskat som rusmiddel, er at det er vanskelig å vite hvor stor dosering myristicin man får i seg.
Man oppnår en hallusinogen rus, lik den man får av LSD. Det er derfor svært farlig å kjøre bil eller sykkel når man er ruset. Der er særlig unge mennesker som prøver dette, og muskat er lett å få fatt i.
Rapporter om dødsfall
Møland tror imidlertid at muskat som rusmiddel ikke er særlig populært. - Ofte blir det det man omtaler som «bad trip» med ekle hallusinasjoner, kvalme og dårlige og langvarige ettervirkninger, med kramper og muskelsmerter. Store doser kan medføre fysiske reaksjoner, som høy kroppstemperatur.
Det er rapportert dødsfall internasjonalt.
Pass på!
Politiet i Asker og Bærum kjenner ikke til omfanget av bruken, men ber foreldrene følge med. Politiet har holdt foreldremøter ved en rekke skoler, og forteller da om denne måten å bruke muskatnøtt på for å vise hvor kreative ungdommen kan være.
Politiet har også bedt forhandlerne i kommunene om å være observante dersom enkeltpersoner kjøper muskatnøtt i store mengder.

Dagens Medisin 24/08

Powered by Labrador CMS