Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Elektrostimulering kan forebygge selvmord

Overlege John E. Berg mener det er et tidsspørsmål før pårørende saksøker det offentlige for ikke å ha gitt elektrostimulerende behandling, som han mener er selvmordsforebyggende. 

Publisert: 2008-05-11 — 10.35 (Oppdatert: 2015-05-21 — 18.48)Ansvarlig overlege John E. Berg ved Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo mener at Helsedirektoratet unnlater å anbefale Electro Convulsive Treatment (ETC) i de nasjonale retningslinjene for å forebygge selvmord i psykisk helsevern.

– Mest efektiv
Berg mener at anbefalingene, som kom i januar, unndrar pasienter elektrostimuleringsbehandling. Han mener dette er den mest effektive behandlingsformen av depresjon – og tilhørende suicidalitet.

– Når vil de første pårørende saksøke det offentlige etter et selvmord for manglende livreddende behandling ved at ECT-behandling ikke er forsøkt eller engang vurdert, spør Berg i en kronikk i denne utgaven av Dagens Medisin.

– ECT er ingen behandling av alle former for suicidalitet, har en plass i slik behandling som er mye større enn direktoratet sier i retningslinjene. Dette har blitt en form for siste løsning når det gjelder behandling, og er nok et resultat av motstanden som opp gjennom historien har vært stor, sier Berg til Dagens Medisin.

Han anslår at det ved Lovisenberg ble utført 160 enkeltbehandlinger i fjor, omtrent 20–25 pasienter.

Trenger bedre dokumentasjon
– Vi valgte å ta dette med i retningslinjene fordi vi vet at ECT-behandling har effekt ved dype depresjoner. Det er imidlertid ingen studier som dokumenterer direkte effekt med hensyn på forebygging av selvmord, så vi må ha bedre dokumentasjon for at dette hjelper i selvmordsforebygging, sier Helsedirektoratets divisjonsdirektør Ellinor F. Major.

Les hele artikkelen i Dagens Medisin 14/08

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!