Giardia-parasitten ga irritabel tarm

Giardia-epidemien rammet rundt 5000 bergensere høsten 2004. To år etter sliter mange unge mennesker i Bergen med irritabel tarm.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Lege og stipendiat Kurt Hanevik ved Medisinsk avdeling forteller at Haukeland Universitetssykehus har fått en strøm av pasienter med mageproblemer i de to årene etter at Giardia-parasitten inntok drikkevannet i Bergen.

– Rundt 200 pasienter har blitt henvist til sykehuset med mageproblemer etter Giardia-epidemien. Dette er først og fremst unge mennesker, forteller Hanevik.

Ikke infeksjon lenger
I etterkant av Giardia-epidemien dukket det opp mange pasienter som var plaget av kvalme, løs mage, magesmerter og luft i magen.

– Til å begynne med påviste vi fortsatt parasitten Giardia hos noen av dem. De fikk behandling. Men etter hvert har stadig flere dukket opp med mageproblemer, men nå uten at vi finner Giardia eller noen annen forklaring på saken, sier Hanevik. Han jobber med en forskningsrapport om ettervirkningene av epidemien.

Snittalderen hos de rundt 200 pasientene er på rundt 30 år. – Mange av dem er tidligere friske studenter, som trente på treningsstudio og drakk mye vann i denne perioden. Den eldre generasjonen drikker mer kaffe og te, og parasitten blir drept i kokende vann.

Irritabel tarm
Legene har forsøkt å behandle disse pasientene med medisin mot Giardia, selv om de ikke har synbare spor etter parasitten. De har også forsøkt med dietter eller betennelsesdempende medisin, uten at det har hjulpet.

  – Etter gastroskopi og koloskopi finner vi heller ikke noe galt. De får dermed diagnosen «irritabel tarm», som er en eksklusjonsdiagnose, sier Hanevik.

Forskerne ser ingen annen forklaring enn at dette dreier seg om et postinfeksiøst irritabel tarmsyndrom.

– Det er spesielt at det kommer inn så mange unge mennesker med slike problemer. Tidligere har det vært vist at man kan få irritabel tarm etter salmonella- og campylobacter-infeksjoner. Men dette har ikke vært vist etter Giardia-infeksjon, sier Hanevik.

Etter salmonellainfeksjoner ser det ut til at mageproblemene bedres over tid. Dette kan bety at de også vil gjøre det etter problemer som er utløst av Giardia-infeksjon.

Reaksjon
En av teoriene bak en slik postinfeksiøs irritabel tarm er at parasitten har satt i gang en eller annen immunreaksjon, som disse pasientene ikke greier å stabilisere igjen.

– Man vet ikke sikkert hvorfor noen får denne reaksjonen i etterkant. En teori er at pasientene som har fått vedvarende plager, hadde en mer langvarig og/eller hissig giardia-infeksjon, dette er vist etter campylobacter-infeksjon, sier Hanevik.

Personer med psykiske problemer er ikke overrepresentert blant pasientene. – Dette er stort sett vel fungerende, unge mennesker, sier han.

Unik epidemi
Giardia-epidemien høsten 2004 har i etterkant gitt forskerne unike muligheter til å undersøke hva en slik infeksjon gjør med en befolkning, og flere ulike prosjekter har startet opp.

Parasitten er mest vanlig i u-land. – Dette er tropemedisin i Bergen, sier Hanevik.

Man antar at rundt 5000 ble smittet av parasitten. Dette tallet er beregnet ut fra at cirka 2500 fikk resept på legemidler mot den.

– Det antas at rundt dobbelt så mange som de som går til lege, egentlig ble infisert, sier Hanevik.

1300 avla positive avføringsprøver. Nå svarer disse pasientene på et spørreskjema, som skal gi mer nøyaktige tall på hvor mange som har vært plaget i etterkant av epidemien.

Mange forklaringer
Professor Arne Sandvik ved Avdeling for fordøyelses- og leversykdommer ved St. Olavs Hospital i Trondheim sier det er kjent at en del tarminfeksjoner kan gi problemer som ligner irritabel tarm i etterkant, men han har ikke hørt tidligere at Giardia-infeksjon kan gi slike ettervirkninger.

– Vi har en del beskrivelser av problemer som kan minne om irritabel tarm etter tarminfeksjoner. Problemene kan vare i lang tid, opp til flere år, men blir oftest bedre etter hvert, sier Sandvik.

– Blir ofte psykiske problemer brukt som forklaring på irritabel tarm?

– Man har en tendens til å bruke psykiske forklaringer på ting man ikke forstår. Det er mange ulike forklaringer på irritabel tarm – det er en veldig sammensatt lidelse, sier Sandvik.

Viktigst å utelukke
Han mener det viktigste er å utelukke annen sykdom når en pasient kommer inn med symptomer som minner om irritabel tarm.

– Det kan jo dreie seg om pågående tarminfeksjon, cøliaki, melkeintoleranse eller i verste fall kreft, påpeker han.

Behandlingstilbudene for irritabel tarm er begrensede: Det er først og fremst systematisk utprøving av matsorter med endring i fiberinntaket, melkekonsumet eller lignende som kan hjelpe mot problemene.

Dagens Medisin 06/07

Powered by Labrador CMS