Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol.

Foto: Lars Brock Nilsen

Ap ber helseministeren revurdere styringen av e-helse

– En topptung sentral styring av e-helsefeltet gir ikke den framdriften vi trenger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dette sier helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet (Ap), Ingvild Kjerkol, som nå er ytterligere bekymret for styringen av e-helsefeltet. At e-helsedirektør Crhistine Bergland slutter, kaller Kjerkol et «skudd for baugen» for helseministerens «prestisjeprosjekt» Akson.

– Nå bør statsråden kanskje heller flytte penger over fra byråkrater og konsulenter, til resultater for tjenesten. Det som skulle bli en motorvei for gode løsninger ble isteden en byråkratisk mastodont, heter det fra Kjerkol.
Akson er den felles journalløsningen for kommunene som Direktoratet for e-helse foreslår. Det omstridte prosjektet er planlagt å ta minst ti år å ferdigstille, og kan samlet koste minst 22 milliarder å innføre.

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger en journal er samlet her.

Ap har blant annet varslet at de vil trekke deler av bevilgingen til Akson, i forslaget til statbusjett for neste år.

Kjerkol, som sier at «man skal ha respekt for en leder som velger å gå fra post»,  er samtidig klar på at at hun mener at Direktoratet for e-helse ikke har greid å forankre sine strategier blant helt sentrale aktører i e-helse Norge etter snart fem år i drift.
–  Ei heller kan man vise tilfredsstillende resultater åtte år etter stortingsmeldingen Én innbygger, én journal, legger hun til.

–  Mye takket være Bergland og opprettelse av direktoratet, så kom e-helse tungt på den politiske dagsorden. Men konkret handling, og resultater for tjenesten ble ofte utsatt til fordel for nye rapporter, og nye oppdrag for konsulentene. Helseministeren bør nå tenke seg godt om før veien går videre. Arbeiderpartiet mener en topptung sentral styring av e-helsefeltet ikke gir den framdriften vi trenger.

–  Nå må det handle om å vise tillit og gi ansvar til de som er operative og nærmere pasientene, fagfolkene som møter pasienten og de som har sørge for ansvaret i helsetjenesten, heter det fra Kjerkol.

Powered by Labrador CMS