EN PAKKE PER INNBYGGER: Totalt ble det solgt 5,1 millioner reseptfrie pakninger av paracetamol første halvdel av 2020, det vil si nesten én pakke per innbygger i løpet av et halvt år, viser nye tall fra FHI.

Foto: Per Corneliussen

Mange flere kjøpte smertestillende under pandemien

Salget av reseptfrie smertestillende økte betydelig i begynnelsen av koronapandemien, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. De antar hamstring kan være noe av forklaringen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Salget av paracetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux) økte betydelig i mars, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

–  Dette kan tyde på en hamstringseffekt i forbindelse med at landet stengte ned på grunn av korona-pandemien, sier farmasøyt og seniorrådgiver Kristine Olsen i Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelstatistikk i en pressemelding.

Én pakke per innbygger
Totalt ble det solgt 5,1 millioner reseptfrie pakninger paracetamol i første halvdel av 2020, det vil si nesten én pakke per innbygger i løpet av et halvt år.

Særlig kraftig var økningen i salget i mars måned, sammenlignet med månedene før. 

– Dette sammenfaller med tidspunktet hvor koronapandemien kom til Norge, og kan komme av at mange ønsket å sikre seg smertestillende og febernedsettende medisin i tilfelle sykdom, tror Olsen i FHI.

Mange ønsket å sikre seg smertestillende og febernedsettende medisin i tilfelle sykdom. Kristine Olsen, farmasøyt og seniorrådgiver I FHI

Ti prosent opp
Reseptfritt salg av paracetamol målt i doser økte med seks prosent første halvår i 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Totalt salg av paracetamol, inkludert reseptpliktige pakninger, økte med nærmere 10 prosent målt i doser sammenlignet med første halvår 2019.

Salget av reseptfrie pakninger av ibuprofen økte med sju prosent målt i doser i første halvår i 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Totalt salg av ibuprofen, inkludert reseptpliktige pakninger, økte med nærmere fire prosent målt i doser sammenlignet med første halvår 2019.

Økt salg av allergimedisin og nikotin
Også reseptfritt salg av allergimedisinen cetirizin økte med 15 prosent i første halvdel av 2020 sammenlignet med første halvdel av 2019 målt i doser.

Salget av nikotinholdige røykeavvenningsprodukter økte med ni prosent målt i doser i første halvår 2020 sammenlignet med første halvår 2019.

Det var en nedgang i salget av nesespray på  fire prosent fra samme periode i 2019, til tross for at også salget av nesespray var høyere enn normalt i mars måned.

Powered by Labrador CMS