VAKSINE MOT KORONA: –  Vi vet jo ikke når en koronavaksine er klar, men vi mener det er fornuftig å legge til rette for at den skal kunne settes i apotek, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Foto: Lasse Moe

Vil la farmasøyter rekvirere koronavaksine

Frp mener apotekene også må kunne sette koronavaksine når den kommer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Saken er oppdatert 10.08.20 kl 16:16 med at også Høyres Sveinung Stensland ønsker koronavaksinering i apoteket.

STORTINGET (Dagens Medisin): Frp har lenge talt for at farmasøyt-rekvirering av vaksine mot sesonginfluensa i apotek skal bli en realitet.

Nå mener de at det er naturlig at også koronavaksinen settes i apotek, ved at farmasøytene kan rekvirere den. I dag kan pasienten vaksineres av farmasøyt, men dette krever resept på vaksinen fra lege.

– Vi håper regjeringen legger til rette for at apotekene må kunne gi koronavaksinen når den tid kommer. Etterspørselen og behovet vil bli enormt, og her kan apotekene avlaste fastlegene, sier Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson for Frp og medlem i helse- og omsorgskomiteen, til Dagens Medisin.

– Dette er høyt utdannede farmasøyter som er profesjonelle, og som jeg har stor tillit til. Jeg registrerer at legene ikke ønsker å gi fra seg denne oppgaven, men jeg har tillit til at farmasøytene klarer dette på en god måte. Det må gjøres enklere for vanlige folk, slik at de for eksempel kan gå innom apoteket etter jobb og vaksinere seg, sier Bruun-Gundersen.

– Vi vet jo ikke når en koronavaksine er klar, men vi mener det er fornuftig å legge til rette for at den skal kunne settes i apotek, sier hun.

Også Høyres talsperson Sveinung Stensland tar til orde for å vaksinere mot korona på apotek, sa han NTB i vår.

Dagens Medisin har tidligere skrevet at leger og apotek strides om vaksineringsansvar: Flere fastleger nekter å forskrive influensavaksiner til pasienter som skal vaksineres i apotek. Bakgrunnen er uenighet om hvem som har ansvaret for apotekvaksineringen.

I mars fikk Helsedirektoratet i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å utrede mulighetene for farmasøyters og andre helsepersonellgruppers rett til rekvirering av sesongvaksine mot influensa. Bakgrunnen for arbeidet har vært ønsket om å øke kapasiteten for influensavaksinering før årets influensasesong.

HODs forslag har vært til høring, og i sitt høringsforslag forslår de spesifikt rekvireringsrett for farmasøyter.

Det er svært mange forskningsprosjekter på koronavaksine i gang. Nylig meldte EU-kommisjonen at de mener å ha indikasjoner på at en vaksine vil bli tilgjengelig innen slutten av året, ifølge NRK.

Powered by Labrador CMS