Anbefaler gulfebervaksine
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at alle som skal reise til Brasil vaksinerer seg mot gulfeber.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Helsemyndighetene i Brasil rapporterer om et økt antall tilfeller av gulfeber. Siden desember er det meldt om seks tilfeller, hvorav fem personer er døde.
Gjelder også opphold i turistområder
Alle tilfellene ble oppdaget i Goiàs-provinsen og i Brasilia-distriktet – og ikke i nordøst-Brasil, dit de aller fleste nordmenn reiser. Turistområdet i nordøst-Brasil regnes normalt ikke som risikoområde for gulfeber. Likevel anbefaler FHI at alle som skal reise til Brasil eller oppholder seg der, vaksinerer seg.
Jungelgulfeber
Gulfeberviruset er endemisk i store deler av innlandet i Brasil, og smitter hovedsaklig fra infiserte aper til mennesker, via mygg, såkalt jungelgulfeber. Det er meldt om flere tilfeller av infiserte aper i det samme området som de aktuelle tilfellene blant mennesker.
Beskyttelse mot myggstikk
FHI understreker at alle reisende til landet må være nøye med å beskytte seg mot myggstikk. Dette vil også beskytte mot infeksjon med dengueviruset som for tiden er utbredt i Brasil. Det finnes ingen spesifikk behandling mot gulfeber.
Ved mulig importerte tilfeller bør familiemedlemmer eller andre som har vært i det samme området nøye observeres, ifølge FHI.
GULFEBER:
• Symptomer: Varierer fra milde symptomer til alvorlig, fatal sykdom. Sykdommen starter vanligvis med raskt innsettende feber, skjelvinger, hodepine, muskelsmerter, kvalme og oppkast. Ikterus er lite framtredende i det tidlige stadiet.
• De fleste smittede vil etter tre-fire dager bli symptomfrie, mens ca. 15 prosent etter en kort remisjonsfase vil gå over i en toksisk fase med utvikling av alvorlige symptomer med økende ikterus, nyresvikt og blødningstendens.
• Ca. 50 prosent av de smittede som utvikler en toksisk fase, vil dø i løpet av 10-14 dager.
• Inkubasjonstiden er tre-seks dager.
• WHO har anbefalt at gulfebervaksine skal være en del av barnevaksinasjonsprogrammet i endemiske områder, men svært få land har gjennomført dette.
Kilde:
Folkehelseinstituttet
Flere artikler i nyhetsarkivet