Anbefaler fiber til gravide
Et kosthold med fiberrik mat kan beskytte gravide mot å utvikle svangerskapsforgiftning (preeklampsi), mener amerikanske forskere.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Svangerskapsforgiftning er en potensielt farlig tilstand, som kjennetegnes av svært høyt blodtrykk og proteiner i urinen hos gravide.
Nå mener en gruppe amerikanske forskere at et kosthold med mer fiber kan redusere risikoen for å utvikle sykdommen.
Et sunt liv
– Jeg kjenner ikke til noen tidligere studier som viser en positiv sammenheng med fiber i kostholdet. Vi har derimot kunnskap om noen andre faktorer som ser ut til å ha en sammenheng med risiko for preeklampsi, forteller seksjonsoverlege Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.
– Sykdommen har en viss arvelighet og risikoen øker med tidligere høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, eller høyt sukkerinntak. Preeklampsi kan være alvorlig, men det er ekstremt sjelden at kvinner dør på grunn av dette i Norge i dag, sier Henriksen.
Dagens gravide får råd om et fornuftig kosthold, moderat sukkerinntak og fysisk bevegelse for å forebygge mot utvikling av preeklampsi. Omtrent tre prosent av de gravide utvikler preeklampsi, de fleste uten at det får svært alvorlige følger.
Redusert risiko
De amerikanske forskerne har sett nærmere på fiberinntaket hos 1538 kvinner før graviditet og tidlig i graviditeten. 64 av kvinnene fikk diagnosen svangerskapsforgiftning, som vanligvis utvikler seg ganske sent i svangerskapet.
Kvinnene som spiste mer enn 21 gram fiber hver dag, hadde 67 prosent lavere risiko for svangerskapsforgiftning enn dem som spiste under 11 gram om dagen. Sammenhengen er kontrollert for andre faktorer, som kaloriinntak, antall tidligere fødsler eller kroppsvekt.
Undersøkelsen er gjennomført av forskere ved The Swedish Medical Center i Seattle i USA, og den er publisert i fagtidsskriftet The American Journal of Hypertension.
Trenger mer forskning
– Studien er publisert i et velrenommert tidsskrift, umiddelbart vil jeg si at dette er en konklusjon som kan virke rimelig. Men en enkelt observasjonsstudie som dette er i seg selv ikke nok til å endre vår praksis. Før dette kan bli offisielle råd, bør denne sammenhengen først bekreftes med flere studier, helst kontrollerte intervensjonsstudier, sier seksjonsoverlege Henriksen til Dagens Medisin.