NASJONAL ORDNING: Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten om å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning. Foto: Skjermdump fra debatten Foto:

NASJONAL ORDNING: Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten om å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning. Foto: Skjermdump fra debatten

Foto:

Vil gjøre ALIS til nasjonal ordning

Helse- og omsorgsminister Bent Høie slapp i dag nyheten om at regjeringen ønsker å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning i statsbudsjettet for 2022.

Publisert

Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten.

– Legeforeningen har hatt et punkt de ikke fikk gjennomslag for i Handlingsplanen for allmennlegetjenesten; å gjøre ALIS-ordningen til en obligatorisk nasjonal ordning. I statsbudsjettet for 2022 blir ordningen nasjonal.

– Det betyr at den omfatter alle kommuner, det vil ikke være egenandel for kommunene og alle allmennleger som skal inn i spesialiseringsløp vil få mulighet til å gå inn i ordningen, uttalte Høie.

– Det tror vi er viktig for dem som starter et løp for å bli spesialisert i allmennmedisin. De må få samme trygghet og forutsigbarhet som dem som starter løp inn mot sykehusene.

Følger opp økning i LIS-stillinger
– Det andre jeg ønsker å presentere er at vi nå klarer å følge opp økningen i antall LIS-stillinger. Vi har økt dem kraftig de siste årene og tar nå siste biten i budsjettet for 2022. Det øremerkes midler til 62 stillinger, halvparten til spesialisering i allmenntjenesten og halvparten til spesialisering i psykisk helse- som er to av utfordringene vi skal diskutere her i dag, sa Høie.

Ordstyrer Anne Grosvold spurte Legeforeningens president, Anne Karin Rime om en umiddelbar reaksjon.

– Det er veldig bra. Det er to viktige punkter for Legeforeningen og pasientene. Vi mener nettopp at dette går ut over pasientene.

– Bra at Stortingets vedtak følges opp
– Fortsett å by over hverandre, oppfordret Rime.

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet var enig i at det var bra.

– Det er veldig bra at Stortingets vedtak følges opp, uttalte Kjerkol.

Powered by Labrador CMS