ADVARTE I FJOR: Helsebyråd Robert Steen (Ap) advarte allerede i oktober 2019 blant annet mot at prosjektet er for komplekst, og ga beskjed om at det var uaktuelt at «kommunene skal bruke av pengene som vi leverer velferd for i dag for å finansiere et gigantisk IT-prosjekt som leveres om ti år». Nå krever han flere svar om prosjektet. Foto: Vidar Sandnes

ADVARTE I FJOR: Helsebyråd Robert Steen (Ap) advarte allerede i oktober 2019 blant annet mot at prosjektet er for komplekst, og ga beskjed om at det var uaktuelt at «kommunene skal bruke av pengene som vi leverer velferd for i dag for å finansiere et gigantisk IT-prosjekt som leveres om ti år». Nå krever han flere svar om prosjektet.

Foto: Vidar Sandnes

Oslo truer med å trekke seg fra journalprosjekt til 22 milliarder

Nok en kommune vil ha flere svar før de vil støtte den omstridte kommunale journal- og samhandlingsløsningen Akson.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger en journal er samlet her.

Det vil etter planen ta minst ti år før alle kan ta den kommunale journalløsningen i bruk – og er estimert til å koste 22 milliarder å få på plass.
Nylig skrev Dagens Medisin at Bodø kommune, som fremmes som en «foregangskommune» for Akson, er i tvil om de skal gi sin støtte til Akson.

Nå krever Oslo også kommune flere svar før de vil gi sin støtte, skriver Aftenposten.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) advarte allerede i oktober 2019 blant annet mot at prosjektet er for komplekst og ga beskjed om at det var uaktuelt at «kommunene skal bruke av pengene som vi leverer velferd for i dag for å finansiere et gigantisk IT-prosjekt som leveres om ti år».

Nå sier Steen til Aftenposten at han er veldig bekymret, og i tvil om Oslo har et grunnlag som er godt nok til å signere en intensjonsavtale 1. juli.

I slutten av mai ville kommunaldirektøren i Oslo ikke svare på hvorvidt kommunen opprettholder kritikken mot Akson-prosjektet, og sa at kommunen skulle ha en intern høringsrunde.

Steen sier han nå kjenner på et «voksende ansvar for å si fra», og krever ifølge Aftenposten svar på flere spørsmål før han går med på at kommunen signere avtalen.

– Og jeg kjenner på et voksende ansvar for å si fra, sier han til Aftenposten.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har bedt kommunene signere en intensjonserklæring for å vise at de støtter videre arbeid med Akson, innen 1. juli.
Akson er tenkt som et spleiselag mellom staten og kommunene; derav intensjonserklæringen: For at staten skal være med å finansiere sin andel av Akson må det sannsynliggjøres at et tilstrekkelige antall kommuner ønsker å ta felles kommunal journal i bruk.

Steen sier han ikke har fått svar på flere spørsmål han anser som «helt fundamentale», og derfor truer han nå med å ikke signere avtalen.  

Han sier Oslo kommune har etterspurt svar på disse spørsmålene, men ikke fått det.

Som Dagens Medisin skriver kommer det en ny kvalitetssikringsrapport om Akson, samme dag som kommunene bes om å signere.

– Det gir kommunene minimale muligheter til å sette seg godt inn i hva som står i rapporten. I tillegg er det disse spørsmålene som det heller ikke ser ut til å komme svar på. Da kjenner jeg på et ansvar for å be helseministeren om utsatt frist, sier Steen til Aftenposten.

Helse Midt-Norge er i gang med sitt eget prosjekt, som omfatter både spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten i regionen. De vil derfor ikke omfattes av Akson.

Powered by Labrador CMS