KORONA: Det er definitivt koronarelaterte saker som har slått best an blant Dagens Medisins lesere i 2021. Bare én av de ti mest leste sakene har ingenting med korona å gjøre. 

Foto:

Dette er de mest leste sakene hos Dagens Medisin i 2021

Korona, korona og korona på topp tre.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

For nøyaktig ett år siden trodde mange av oss at vi var på vei ut av koronapandemien. At vi hadde lagt bak oss en tid preget av sykdom og død som følge av koronaviruset, med tilhørende kapasitetsutfordringer i helsevesenet, konkurser i næringslivet og strenge smitteverntiltak i befolkningen.

Slik gikk det ikke og når 2022 nå banker på døren, står vi på nytt overfor en smittebølge med en ny koronavariant.

Ser vi på de mest leste sakene i Dagens Medisin i 2021, er det nettopp koronarelaterte saker som preger topplisten.

Faktisk er det bare én av de ti mest leste sakene som ikke har noe med koronapandemien å gjøre. 

To av de ti mest leste er debattinnlegg. 

Topp tre

Den aller mest leste saken er fra januar 2021 og handler om en studie som bekrefter en sammenheng mellom blodtype og mottakelighet for koronasmitte.

Forskerne virustestet over 225.000 kanadiere før de dro slutningen om at personer med blodtype 0 har 12 prosent lavere risiko for å smittes av koronaviruset og 13 prosent lavere risiko for å bli alvorlig syk eller dø.

Nummer to på listen over mest lest er en artikkel fra mars om forskere som har funnet ut på hvilke områder av piggproteinet til koronaviruset det er størst eller minst sannsynlighet for at det oppstår nye naturlige mutasjoner.

Dette funnet har ført til utvikling av antistoffbehandling som er skreddersydd for å beskytte bredt mot muterte varianter og som allerede er på markedet.

På tredjeplass finner vi en artikkel fra februar som presenterer resultater om Astra Zeneca-vaksinen som viser at den har mellom 60 og 80 prosent beskyttelsen mot symptomatisk covid-19-sykdom.

Etter kort tid ble imidlertid bruken av AstraZeneca-vaksinen satt på pause, etter meldinger om alvorlige sykdomstilfeller internasjonalt og dødsfall etter vaksinasjon.

Vaksinen ble permanent tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet etter at det ble fastslått en sammenheng mellom AstraZenecas Covid-19-vaksine og det svært alvorlige sykdomsbildet trombotisk trombocytopeni (VITT).

4. til 7. plass

4. plass: Flere får anafylaksi med koronavaksine – kan skyldes «fyllstoff» (Februar)

5. plass: I natt ble det publisert vaksinefunn FHI-overlegen beskriver som «et mirakel» (Mai)

Vi må ned til sjette plass over mest leste saker for å finne en som ikke er koronarelatert. Her finner vi en artikkel fra juni om forskere som har funnet en sammenheng mellom ADHD-diagnosen og en rekke andre sykdommer.

På plass nummer syv finner vi en debattartikkel fra juli med overskriften «Hurtigtester og selvtester – kan du stole på svaret?», ført i pennen av Mette Christophersen Tollånes, overlege Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus), førsteamanuensis Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen (UiB).

8. til 10. plass

Plass nummer 8 er denne: Her er listen over dem som skal ha tredje dose. Merk at norske myndigheter siden har åpnet for at alle over 18 år skal få tilbud om en boosterdose.

På 9. plass over mest leste saker i Dagens Medisin er intensivsykepleier Marianne Sjuls’ bønn til daværende helseminister Bent Høie om bedre arbeidsforhold for intensivsykepleiere, med tittelen «Jeg er hun som ikke orket mer».

10. plassen går til denne saken, fra august: 105 tilfeller av betennelse i hjertet etter koronavaksine

Powered by Labrador CMS