Forskerne foreslår å gjøre innholdet til venstre på tallerkenen billigere, mens kjøttstykket til høyre skal bli dyrere.

Forsker foreslår avgift på kjøtt og avgiftskutt på grønnsaker

Forskere mener økonomiske virkemidler må til for at forbrukere skal spise i tråd med de nye kostholdsrådene.

Publisert Sist oppdatert

Både skatt og subsidiering er nødvendig for å endre folks matvaner, mener forskeren ifølge Nationen.

– Vil man få nordboerne til å forandre sine matvaner, så er det viktig å vurdere en kombinasjon av politiske virkemiddel og insitamenter, sier Leneisja Jungsberg, forsker ved Nordregio ifølge nettsidene for det offisielle nordiske samarbeidet ved Nordisk råd og Nordisk ministerråd.

Jungsberg har levert en rapport i forbindelse med de nye kostholdsrådene, og hvordan de nordiske landene skal få folk til å følge dem.

Forskerne har i hovedsak fem hovedanbefalinger, ett av dem er å innføre skatt på kjøtt og sukker, og subsidiere frukt og grønt.

De foreslår også å bruke det offentliges innkjøpsmakt til å velge sunnere og mer klimavennlige alternativer. De foreslår videre klimamerking av mat etter inspirasjon av Nøkkelhull-merkingen, samt å utarbeide felles nordiske retningslinjer for å redusere markedsføring av usunn mat.

Powered by Labrador CMS