Trond Dahl Hansens blogg

Hjemmedialyse må prioriteres høyere!

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Dersom vi i hele Norge satser like mye på hjemmedialyse som det de gjør ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil samfunnet kunne spare mer enn 65 millioner kroner årlig, og flere enn 250 pasienter med kronisk nyresvikt får betydelig høyet livskvalitet og et kvalitetsmessig bedre behandlingsalternativ.

Norden ligger relativt godt an når det gjelder å tilby hjemmedialyse for nyrepasienter, riktig nok slått av New Zealand med god margin. Her får mer enn 70 % av de med kronisk nyresvikt tilbud om hjemmedialyse.  Norge ligger imidlertid, med unntak av UNN, langt bak de øvrige nordiske landene gjennom at kun 15 % av de som kan benytte hjemmedialyse får dette tilbudet.

Prioriteringsrådet skal denne uken blant annet diskutere om de regionale helseforetakene skal prioritere hjemmedialyse høyere.

Fare for regionale forskjeller

Jeg tror ikke det er noen god løsning at hvert enkelt regionalt helseforetak skal utvikle sin egen strategi for hjemmedialyse. Helse Nord har i så måte vært en pioner. Ved at hver helseregion utvikler sin egen strategi risikerer vi at vi får ulik prioritering, og dermed forskjellige tilbud til en sårbar pasientgruppe.

Jeg tror veien er at det utarbeides nasjonale retningslinjer for hjemmedialyse, med klare mål for helseforetakene. Det er imidlertid ikke nok for å lykkes med en økt satsing på hjemmedialyse.

Slik kan bruken av hjemmedialyse økes

Medtek Norge tror at det er ulike elementer som må på plass for at flere i fremtiden skal tilbys hjemmedialyse:

  1. Det bør utarbeides nasjonale retningslinjer for hjemmedialyse
  2. Helse- og omsorgsdepartementet bør i sine oppdragsdokumenter for 2017 pålegge alle de regionale helseforetakene klare mål for andel hjemmedialyse for pasienter med kronisk nyresvikt
  3. Pasienter må gis god informasjon og kyndig opplæring før valg av dialysemetode velges. Et valg pasienten selv i stor grad bør ha innflytelse på
  4. Det bør i utdanningen av både leger og sykepleiere legges inn kompetanse om de ulike formene for dialysebehandling, inkludert helseøkonomiske aspekter
  5. Gjennom finansieringsordningen for sykehusene bør det gis insentiver for å benytte hjemmedialyse 
  6. Det er behov for et nasjonalt krafttak for at flere skal kunne tilbys den økonomisk og kvalitetsmessige fordelaktige behandlingen hjemmedialyse innebærer!

Trond Dahl Hansen

Adm. direktør

Medtek Norge

Powered by Labrador CMS