Eli Gunhild Bys blogg

Vi vil følge med på regjeringens helseløft

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er leder i Norsk Sykepleierforbund. Hun er sykepleier og har hatt flere ulike stillinger ved Radiumhospitalet. By har 10 års fartstid som tillitsvalgt i ulike verv, og er nå den siste av en lang rekke forbundsledere som siden 1912 har arbeidet for sykepleiefaget og sykepleiernes interesser.

Dersom det ikke tas grep, vil vi mangle 30.000 sykepleiere i Norge om 20 år.

Det er allerede stor mangel på sykepleiere i kommunene. Dette gjør at våre eldre pleietrengende ikke får god nok behandling og pleie. Fra 2020 blir det en stor økning av våre eldste, og behovet for sykepleiere og spesialsykepleiere vil øke ytterligere.

Statsminister Erna Solberg lover at de vil bekjempe mangelen ved å tilby grunn- og videreutdanning til 15.000 helsefagarbeidere og videreutdanning til 15.000 sykepleiere i kommunene fram til 2020. 1,8 milliarder kroner skal øremerkes til formålet, noe vi antar er en del av kompetanseløft 2020. Midlene må gis som lønn under videreutdanningen, slik vi har fått gjennomslag for i sykehusene, og ikke som stipend. På denne måten får sykepleiere stå i sin stilling mens de videreutdanner seg, og beholde pensjon og andre rettigheter.

Kommunene må gjøre seg attraktive for sykepleierne. Nyutdannete vil helst ikke begynne i kommunehelsetjenesten. Viktige grunner til det er at det er for lite fagmiljø og for lav lønn. Vi får ikke bukt med sykepleiermangelen før kompetansen verdsettes i form av økte lønnsmidler.

Også arbeidsgiverne må ta sin del av ansvaret. Vi har en stor arbeidskraftreserve fordi nesten halvparten av sykepleierne jobber deltid. Undersøkelser NSF har gjort, viser at halvparten av utlyste stillinger er deltidsstillinger. Vi krever derfor at det må lyses ut hele stillinger. Arbeidsgiverne må også tilby vaktordninger som gjør det mulig å ha et godt sosialt liv ved siden av jobben. Sykepleiere jobber dag, kveld, natt, helger og helligdager. Slik må det være, men vaktene må settes sammen slik at de ansatte ikke slutter eller går av lenge før pensjonsalder.

Det er ikke bare i kommunehelsetjenesten det er en alvorlig mangel på spesialsykepleiere. Tilbakemeldinger fra våre faggrupper og situasjonen ved enkelte sykehus forteller om mangel også i spesialisthelsetjenesten. I 2014 fikk vi gjennomført en nasjonal kartlegging av status for anestesi, barn, operasjon og intensivsykepleiere (ABIO). Resultatene fra studien bekrefter at det i dag ikke finnes oversikt over spesialsykepleiere, verken nasjonalt, regionalt eller lokalt.

Det må etableres et system som sikrer nødvendig oversikt over spesialsykepleierne – som grunnlag for å kartlegge fremtidige behov, både innen spesialist- og kommunehelsetjenesten. En slik oversikt må inkludere opplysninger om den enkelte spesialitet. For legespesialister finnes allerede en slik oversikt.

Stortingsmeldingen om fremtidens primærhelsetjeneste inneholder velkjente tiltak, og er i stor grad i samsvar med NSFs forslag. En av ordningene er en praksiskonsulentordning, som innebærer at det skal bli mulig for sykepleiere å hospitere med full lønn i andre deler av helse- og omsorgssektoren. Målet er kompetanseutvikling. Ordningen har tidligere kun omfattet leger. Spesialistgodkjenning av spesialsykepleiere skal vurderes. Vi vil følge med på høstens statsbudsjett og at det inneholder både langsiktige strategier og konkrete tiltak for kompetanseheving og fagutvikling.

Powered by Labrador CMS