Bjørnar Allgots blogg

Diabetesforbundet har ikke blitt hørt

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bjørnar Allgot

Bjørnar Allgot har vært generalsekretær i Diabetesforbundet siden 1992. Han er utdannet lærer med videreutdanning i organisasjonsutvikling og personaladministrasjon. Han er blant annet styreleder i Extrastiftelsen, leder i kontaktforum for brukere av helsetjenesten i HoD og har vært visepresident i den internasjonale diabetesføderasjonen. Han var sentral i etablering av Læring og mestringssentra i Norge.

Er det norske helsesystemet så tungrodd at innovasjon rekker å bli gammelt nytt før vi får nytte av det?

Gjennom flere tiår har det vært en rivende teknologisk og medisinsk utvikling som har bidratt til bedre diabetesbehandling og økt livskvalitet for personer med diabetes. Flash glukosemålingsapparater, som Freestyle Libre, føyer seg inn i denne rekken som det nyeste innen blodglukosemåling. Disse apparatene måler glukosenivået i kroppen kontinuerlig, slik at man slipper å stikke seg i fingeren flere ganger daglig. Diabetesforbundet opplever at massiv etterspørsel etter apparatet, særlig fra foreldre med barn med diabetes.

I et innlegg i Aftenposten 24. januar hevder Folkehelseinstituttet at brukernes stemme, gjennom oss i Diabetesforbundet, har blitt hørt i saken om flash glukosemålere. Vi opplever det stikk motsatte, at vi nettopp ikke har blitt hørt. I snart ett år har vi stanget hodet mot helsebyråkratiet i denne saken, og helt fra metodevurdering ble vedtatt i juni i fjor, har vi protestert på denne avgjørelsen. Norge samarbeider med en rekke europeiske land om metodevurdering, slik at ikke alle trenger å gjøre samme jobben. I Frankrike er Freestyle Libre allerede metodevurdert, hvorfor trenger vi da å bruke så store ressurser her i Norge på å gjøre dette igjen?

Egenmålingsutstyr av glukose hører hjemme i HELFO, ikke i spesialisthelsetjenesten. Avgjørelsen blir enda mer uforståelig når myndighetene og helse- og omsorgsminister Bent Høie hevder at metodevurderingen skal kunne avgjøre hvor finansieringsansvaret skal ligge. Faktum er at denne avgjørelsen ikke ligger i metodevurderingens mandat.

Å ta i bruk flash glukosemåling er svært fornuftig helseøkonomisk. Som professor Trine B. Haugen skriver i Aftenposten 30. januar, kan det både bedre livskvaliteten for personer med diabetes type 1 og føre til bedre blodsukkerkontroll. Mange norske helsekroner kan med andre ord spares gjennom at kostbare komplikasjoner av diabetes forebygges. God egenbehandling ved diabetes type 1 er det beste helseøkonomiske tiltaket vi har for å forebygge dyre komplikasjoner. Dersom bare én pasient kan spares for dialyse, spares også i størrelsesorden 750.000 kroner.

Å skyve denne nyvinningen innen blodsukkermåling over til spesialisthelsetjenesten, vil gjøre utstyret utilgjengelig for de fleste, fordi sykehusbudsjettene allerede er sprengt. Personer med diabetes får ikke engang nok oppfølging, og nå ønsker myndighetene å hogge inn i disse ressursene.

Vi bør se til nabolandene våre. De har ikke tatt ut av løse luften at flash glukosemåling lønner seg både samfunnsøkonomisk og helsefaglig. I Sverige og Danmark er det refusjon for Freestyle Libre, og i Danmark skar helseministeren igjennom: Alle som trengte det skulle få det, og finansieringsspørsmålet skulle avgjøres senere, slik at ikke pasientene ble skadelidende i mellomtiden.

Hvorfor skal det være så vanskelig i Norge? Mange med diabetes har ikke råd til å betale selv for flash glukosemåling. Og Norge har ikke råd til å vente lenger.

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Powered by Labrador CMS