ØKONOMI: - Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom økonomi og helse, sier fastlege Per Arne Gjelsvik. Foto: Gettyimages

Her spør fastlegene pasientene om økonomiske problemer

Fastlegene på Røros spør alle pasientene sine om de har økonomiske bekymringer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Omtrent alle Røros-pasienter som kommer inn til fastlegen sin, enten det er for urinveisinfeksjon eller en vond fot, vil de neste seks ukene få spørsmål om økonomi.

Det er NAV i Trøndelag som står bak prosjektet, der man skal undersøke om legekontoret er en egnet arena for å avdekke økonomiske problemer som eventuelt har betydning for sykdom eller svekket helse.

Tidlig ute
– Vi tester ut arenaer for å komme inn tidlig, slik at vi kan bidra med løsninger før gjelda blir for stor. Vi tror mange sykmeldinger har økonomiske bekymringer som direkte eller indirekte årsak, sier Arman Vestad i NAV, som leder prosjektet.

Han mener økonomiske bekymringer kan føre til dårlig nattesøvn og ryggsmerter.

– Vi ser mange eksempler på at man ikke oppdager hva som ligger bak sykmeldingen før det har gått altfor lang tid, sier Vestad.

- Kan ikke ta flere oppgaver
– 97 prosent av fastlegene ifølge Trønderopprørets fastlegeundersøkelse at de ikke kan ta på seg flere oppgaver- har de tid til dette?

– Vi holder nå på å prøve ut dette i praksis, og endelig svar på det spørsmålet har vi først når prosjektet er gjennomført. Men dette er ikke nødvendigvis noen tidkrevende oppgave- det tar kanskje ett minutt. Og konsekvensen av svaret er ikke noe legen skal følge opp. Pasienten skal bare få vite at det fins hjelp å få, og få en ekstra dytt til å ta initiativ selv, sier han.

Påvirker helsa
Han påpeker at legen også ofte spør pasienten sin om rus, røyking eller spilleavhengighet.
– Økonomiske bekymringer kan påvirke helsa i like stor grad som rus og avhengighet, sier Vestad.

– Tar med bankboka
Fastlege Per Arne Gjelsvik ved Røros Legekontor sier han foreløpig ikke har fått noen negative kommentarer fra pasientene.

– Noen spøker og sier de har tatt med bankboka for sikkerhets skyld, sier han.

Enda en oppgave?
– Blir ikke dette bare enda en ekstraoppgave på fastlegene?

– Det er ikke er planen å legge dette som en ny fast belastning på fastlegene. Men i enkelte situasjoner kan vi ha mistanke om at det er et problem, og da er det like aktuelt å spørre om økonomiske problemer som om tungpustethet. Vi fastleger spør jo ofte om personlige ting, som seksualliv, røyking og kosthold, som kanskje er mer intimt å svare på, sier han.

– Vi bruker litt ekstra tid på det, og det er jo enda en oppgave som legges på oss. Men nå er dette er prosjekt som skal foregå i seks uker, og så får vi se etterpå, sier han.

Åpner for samtale
Gjelsvik mener det kan være viktig å åpne for en samtale om økonomiske problemer med pasientene.

– Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom økonomi og helse.

Han tar spørsmålet mot slutten av timen, slik at det ikke skal forstyrre resten av konsultasjonen.

Saken ble først omtalt i Adresseavisen.

Powered by Labrador CMS