TAPER: – Selv om Stortinget har vedtatt en vekst i bruk av ideelle organisasjoner, ser vi en praksis der de ideelle taper, sier Kjersti Toppe. Foto:

– Følger ikke opp Stortingets vedtak om ideelle organisasjoner

Kjersti Toppe (Sp) mener Helse Midt-Norges anbudsprosess har sviktet når det gjelder å ta i bruk ideelle organisasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse Midt-Norge hadde nylig en anbudsprosess som medfører at 16 behandlingsplasser forsvinner fra LHL-klinikken Røros, og Betania Malvik rehabiliteringssenter risikerer å tape nær 100 arbeidsplasser.

Vekst i ideell virksomhet
Stortinget vedtok i desember at regjeringen skal fastslå et mål om vekst i andelen av helse- og omsorgssektoren som skal være organisert og drevet som ideell virksomhet. Regjeringen skal legge fram en plan med tiltak for å oppnå dette.

– Ideelle taper
Kjersti Toppe mener det er oppsiktsvekkende om helseforetakene ikke har fått i oppdrag å følge denne målsettingen.

– Selv om Stortinget har vedtatt en vekst i bruk av ideelle organisasjoner, ser vi en praksis der de ideelle taper, sier Toppe til Dagens Medisin.

– Kunne gitt føringer
Hun stiller nå skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie om regjeringen vil vurdere Helse Midt-Norges anbudsprosess.

– Helseministeren kunne gitt føringer overfor helseforetakene om å endre anbudsprosessen. Det kan være mulig å vekte anbudet annerledes, slik at det ikke bare er pris som teller. Hvis den ideelle andelen skal økes, må man ha en strategi for å oppnå det, sier Toppe.

Dialog
Hun mener at ideelle organisasjoner i større grad enn private sprøyter overskudd tilbake i bedriften, og dessuten at kompetanse og kontinuitet må vektlegges.

– Man kan ikke akseptere hvilke priser som helst, men jeg mener RHF-et må gå i dialog med de ideelle organisasjonene og gi dem en sjanse til å komme med et nytt tilbud, sier Toppe.

Betania Malvik har nå klaget saken inn for KOFA.

Innenfor rammen
Helseminister Bent Høie svarer på Toppes skriftlige spørsmål at det er et mål for regjeringen å øke bruken av ideelle virksomheter i helsetjenesten.

"Dette må likevel skje innenfor rammen av regelverket for offentlige anskaffelser", skriver Høie.

Snevert handlingsrom
Han sier at regjeringen har innhentet en nærmere utredning av handlingsrommet for bruk av ideelle leverandører.

"Utredningen legger til grunn at det på visse vilkår kan være anledning til å reservere konkurranse om kontrakter for ideelle virksomheter."
Regjeringen skal nå vurdere hva som ligger i handlingsrommet, men mener det sannsynligvis er snevert.

Nødvendig
Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge sier det var nødvendig med en bred anbudsprosess for å skaffe best mulig bredde og kvalitet på tilbudene.

– Handlingsrommet for å reservere konkurranse om kontrakter for ideelle virksomheter ville ikke kunnet gi regionen et tilbud i tråd med målsetningen, sier Haukås.

Ressursbruk
Ifølge Haukås er kvalitet, tilgjengelighet og helhetlig tjenestetilbud vektlagt, i tillegg til kostnader.

– Vi mener at konkurransen vil bidra til bedre bruk av ressursene i regionen, sier han.

Powered by Labrador CMS