–Når du som pasient har betalt skatt gjennom et helt liv, så inngår du også en avtale med staten om å få hjelp når du trenger det, sier Lise Askvik, leder av Helsepartiet. Her under partiets ekstraordinære årsmøte. Foto: Vidar Sandnes

Ønsker å legge ned Beslutningsforum

– Beslutningsforum tar økonomiske hensyn i langt større grad enn pasienthensyn, sier Lise Askvik, leder av Helsepartiet.  

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Hele Beslutningsforum, som består av fire sparebyråkrater, er jo en vanskapning som daværende helseminister Jonas Gahr Støre opprettet i sin tid for å slippe og ta beslutninger, og som Bent Høie dessverre har latt fortsette, sier Lise Askvik, leder av det relativt nystartede partiet Helsepartiet.

Helsepartiet stiller til valg til høsten, og har vedtatt i sitt partiprogram at de ønsker å legge ned Beslutningsforum, prioriteringsutvalget som bestemmer hvilke medisinske behandlinger som skal tilbys norske pasienter.

– Ville vesten-tilstander
Beslutningsforum, som ble opprettet i 2013, består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene og får blant annet medisisnk rådgivning fra Statens legemiddelverk. Denne sammensetningen mener Askvik er helt feil.  

– Beslutningsforum tar økonomiske hensyn i langt større grad enn de tar pasienthensyn. Det mangler vedtak på Stortinget for det og Anne Kjersti Befring (tidligere forhandlingssjef i Legeforeningen, nå doktorgradsstipendiat, journ.anm.) har skrevet om hvordan Beslutningsforum mangler juridisk forankring. Det er etter min mening helt ville vesten-tilstander, sier Askvik.

Kritikken mot Beslutningsforum er aktualisert etter at de nylig sa nei til brystkreftmedisinen trastuzumab-emtansin (Kadcyla) etter tre år med forhandlinger med produsenten. Vedtaket har møtt massiv kritikk i media.

– Industrien har selvsagt også et ansvar, men her vet vi at de har kommet med syv tilbud. Norge er snart det eneste landet i Europa som ikke tilbyr denne medisinen. Når du som pasient har betalt skatt gjennom et helt liv, så inngår du også en avtale med staten om å få hjelp når du trenger det. Her har staten sviktet de som trenger det som mest fordi vi har et vanvittig økonomistyrt system, sier Askvik.

– Avskaff New public management
Hun mener et nytt beslutningsforum bør bestå av fagfolk med spisskompetanse og proffe forhandlere som skaffer medikamentene, gjerne i et nordisk samarbeid.

– Den økonomiske biten må være et virkemiddel, men ikke målet i seg selv. Beslutningsforum i ny form skal ikke ha til oppdrag å si ja eller nei, det er det fagfolkene som skal gjøre. De må ha til oppdrag å skaffe medisinene.

Askvik understreker at bedriftsøkonomi og new public management er en dårlig måte å styre norsk helsevesen på.

– I stedet burde man regnet på de totale utgiftene man sparer i samfunnet ved å innføre disse medikamentene. Hvis en pasient får det såpass mye bedre at han eller hun kanskje klarer å jobbe igjen, vil det ha enorme ringvirkninger, også for de 800.000 menneskene i Norge som er nære pårørende til pasienter totalt. Norge burde gjøre som Sverige og avskaffe New Public management som styringsmetode, avslutter Askvik. 

Powered by Labrador CMS