AVKREFTER SALG: – Det er blitt stilt spørsmål om salg av Ullevål er lagt inn i de økonomiske langtidsplanene våre, og det kan jeg avkrefte. Vi kan ikke gjøre slike disponeringer før vi er sikre på at planene våre kan realiseres, sier Cathrine M. Lofthus. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Holder døren på gløtt for Ullevål

Styret i Helse Sør-Øst har besluttet at man ikke skal utelukke «alternative plasseringer» for fremtidens OUS.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor sommer vedtok Helse Sør-Øst RHF at fremtidens Oslo universitetssykehus (OUS) skal bestå av tre sykehus: Regionsykehus på Gaustad, spesialisert kreftsykehus på Montebello og lokalsykehus på Aker. Dermed var planen at sykehusdriften på sikt skulle flyttes ut av Ullevål. Helseminister Bent Høie (H) bekreftet kort tid etter at han sluttet seg til planen om et fremtidig OUS med tre sykehus.

Nå ber styret i Helse Sør-Øst om at man ikke utelukker alternative plasseringer. I praksis betyr dette at man holder døren på gløtt for å beholde sykehusdrift på Ullevål også på lengre sikt.

Åpen for alternativer
Det var under torsdagens styremøte at styret i Helse Sør-Øst besluttet å sette i gang en såkalt konseptfase for de planlagte byggeprosjektene på Aker og Gaustad. Hensikten med konseptfasen er å gjøre mer detaljerte utredninger enn hittil, av hvordan nybyggene på Aker og Gaustad skal gjennomføres og hva de skal inneholde.

I vedtaket påpeker styret at «det er knyttet gjennomføringsrisiko til lokaliseringsalternativene og ber om at det ikke utelukkes alternativ plassering innen Oslo universitetssykehus HFs tomtearealer om risikobildet tilsier dette». Videre fastslår vedtaket at «styret forutsetter at det ikke gjøres disponeringer mens utredningen pågår som kan hindre alternative løsninger i fremtiden».

Ikke planer om Ullevål-salg
Administrerende direktør Cathrine M. Lofthus opplyser at det var de representanter for de ansattes foreninger som ønsket å få med disse forbeholdene.

– Det justerte vedtaket kom inn under forberedelsene til styremøtet. Vi har alltid dialog med de konserntillitsvalgte i forkant av såpass viktige saker, og jeg mener det var viktig å komme til en beslutning som hele styret kan samle seg bak. For meg lå dette implisitt i saken, sier Lofthus til Dagens Medisin.

– Betyr «alternative plasseringer» i praksis Ullevål?

– Ja, det er ett av arealene vi har, som man ikke kan utelukke hvis risikobildet tilsier dette. Det er blitt stilt spørsmål om salg av Ullevål er lagt inn i de økonomiske langtidsplanene våre, og det kan jeg avkrefte. Vi kan ikke gjøre slike disponeringer før vi er sikre på at planene våre kan realiseres. Det skal uansett være sykehusdrift på Ullevål i flere år fremover, sier Lofthus.

Kompliserte eierforhold
Noe av grunnlaget for styrevedtaket er en rapport om mulighetene for utbygginger på henholdsvis Aker og Gaustad. Dersom man skal bygge ut sør for Rikshospitalet, innebærer dette ifølge rapporten å rive to bygninger som er i forholdsvis god forfatning: pasienthotellet og universitetets prekliniske bygning.

GAUSTAD NORDØST: Et nytt forslag til utbygging på Gaustad innebærer å bygge nordøst for Rikshospitalet, tett på den vernede bygningsmassen til Gaustad sykehus. Illustrasjonen er hentet fra Helse Sør-Østs seneste rapport om byggeplanene på Gaustad og Aker. Foto: Helse Sør-Øst RHF

I tillegg er det utarbeidet et forslag om å bygge nordøst for Rikshospitalet, i en utbygging som ligger tett på den vernede bygningsmassen til Gaustad sykehus. Når det gjelder Aker, påpeker rapporten at flere tomter som potensielt berøres av utbyggingen, ikke eies av Oslo universitetssykehus.

– Det er en klar gjennomføringsrisiko. Vi er i dialog med riksantikvaren om vernede bygninger. Det er også kompliserte eierforhold, sier Lofthus.

«Betydelig usikkerhet og risiko»
I forkant av møtet hadde representanter fra arbeidstakersammenslutningene Akademikerne, LO, YS og SAN uttalt seg kritisk til å utelukke Ullevål som fremtidig plassering for OUS’ sykehusbygg. «Det hefter betydelig usikkerhet og risiko ved å ta en utbygging av Rikshospitalet alene videre til konseptfase», skriver de konserntillitsvalgte fra disse organisasjonene. Ansattorganisasjonene mener videre at en «gradvis samling av sykehusfunksjoner på Ullevål-tomta» bør med i den videre planleggingen.

– Bekymringen er at man trekker veldig mye av investeringskapitalen, som vi burde bruke til å sikre at vi i hvert fall har kapasiteten på plass, over et prosjekt som ikke er veldig presserende, all den tid traumebehandlingen synes å være godt ivaretatt på Ullevål sykehus i dag, uttalte styremedlem Christian Grimsgaard under møtet:

– Når det gjelder forslaget om å dele Gaustad-anlegget i to, er jeg litt foruroliget over at man i det hele tatt bruker tid på et sånt alternativ, for dette er ett av de mest verneverdige anleggene i landet.

Powered by Labrador CMS