Lege brøt loven – men slapp advarsel fra Helsetilsynet

En mann som hadde gjennomgått sterilisering, fikk feilaktig beskjed av fastlegevikaren om at inngrepet var vellykket – og samboeren ble gravid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det melder Statens helsetilsyn som omtaler tilsynssak der en mann hadde fått utført sterilisering (vasektomi).

Fastlegevikaren hadde henvist mannen til sykehus for mikroskopi av sædprøve etter inngrepet, men sykehuset ba fastlegen om å gjennomføre prøven selv.

Prøven viste én til to sædceller per synsfelt, de fleste levende.

Burde rådført seg med kollega
Fastlegevikaren informerte pasienten om at det ikke var funnet spermier i sædprøven. Mannen sluttet med tilleggsprevensjon, og samboeren ble gravid.

I ettertid har fastlegevikaren, som tolket resultatet av sædprøven som «normalt» og derfor ga mannen beskjed om at steriliseringen var vellykket, innsett at det ville vært riktig å spørre en mer erfaren kollega.

Ikke formålstjenlig med advarsel
Statens helsetilsyn konkluderer med at oppfølgingen av pasienten var uforsvarlig og at fastlegevikaren har brutt forsvarlighetskravet og kravene til journalføring i helsepersonellloven.

Selv om lovbruddene gir grunnlag for å gi legen en advarsel, mente Statens helsetilsyn en slik advarsel ikke var formålstjenlig.

Den vurderingen ble basert på at svikten var en enkeltstående hendelse og at legen viste til manglende erfaring og beklaget feilvurderingen.

Powered by Labrador CMS