– Avtalespesialister bidrar neppe til økt forbruk

Det er lite sannsynlig at bruken av private avtalespesialister er årsaken til høyt forbruk av dagbehandling og poliklinikk, konkluderer en ny rapport fra Helse Nord.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) står bak rapporten «En analyse av aktiviteten hos avtalespesialister i Helse Nord 2011-2014» innen fagområdene øye, hud, øre-nese-hals, fødselshjelp/gynekologi og indremedisin.

I denne perioden utgjorde antallet konsultasjoner hos avtalespesialistene cirka 20 prosent av det totale forbruket innen dag- og poliklinisk behandling i helseregionen.

Rapporten har blant annet sett på om avtalespesialistene bidrar til å øke forbruket av helsetjenester i områder hvor det er mange private tilbydere.

Analysene gir imidlertid ikke noe grunnlag for at bruken av avtalespesialister gir et økt forbruk av dagbehandling og poliklinikk.

– Vi mener det er lite sannsynlig at det høye forbruket vi ser i noen områder skyldes et økt avtalespesialisttilbud, uttaler SKDE-forsker Trygve Deraas i en pressemelding.

Økt totaltilbud
Selv om rapporten avdekker store forskjeller i totalforbruket av helsetjenester mellom boområder, er det ifølge Deraas ingenting som tyder på at forbruket drives opp av antall avtalespesialister.

– Våre funn tyder ikke på at forbruket hos avtalespesialister systematisk virket inn på totalforbruket. Vi mener det er lite sannsynlig at det høye forbruket vi ser i noen områder skyldes et økt avtalespesialisttilbud, men heller et generelt økt totaltilbud, sier Deraas.

Han har utarbeidet rapporten sammen med analytiker Petter Otterdal ved SKDE.

Les hele rapporten her.

Store forskjeller
Det var store forskjeller i totalforbruket av helsetjenester mellom boområder.

– Innen hudfaget, og da særlig for lysbehandling, var det store geografiske forskjeller både i hvor mange som får behandling og på hvor tett pasientene følges opp, sier Deraas.

Han mener det kan tyde på at det i noen områder er et overforbruk av tjenester, mens det derimot kan vurderes om tilbudet i andre deler er godt nok.

Lavere enn i resten av Norge
– Dette ser vi også innen øyefaget for avansert injeksjonsbehandling i øyet hvor forbruket er høyest i boområder som ligger nært regionsykehusene. Innen øre-nese-hals-faget slår lokal nærhet til avtalespesialist ut både i økt totalforbruk og økt avtalespesialistforbruk for pasienter som bor i nærområdet, sier Deraas, som tror det høye forbruket i noen områder skyldes et generelt økt totaltilbud.

Han understreker at undersøkelsen omfatter kun Helse Nord, hvor aktiviteten blant avtalespesialistene generelt er lavere enn i landet for øvrig.

Powered by Labrador CMS