POSITIVE FUNN: – Et paradigmeskifte i behandlingen av metastatisk HR-positiv brystkreft, sa førsteforfatter og professor Gabriel Hortobagyi ved University of Texas under presentasjonen i København. Foto: ESMO

Ny brystkreftmedisin kan bli standardbehandling

Dette viser resultater fra fase 3-studien MONALEESA-2 som nylig ble lagt frem under European Society for Medical Oncology (ESMO) i København.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I studien er ribociclib, kombinert med aromatasehemmeren letrozol, sammenlignet med bruk av standardbehandlingen letrozol pluss placebo hos pasienter med hormonreseptor positiv/HER2-negativ avansert brystkreft.
Resultatene viser vesentlig lengre progresjonsfri overlevelse i pasientgruppen som fikk kombinasjonsbehandlingen i førstelinjebehandling. Etter 18 måneder var 63 prosent i ribociclib-gruppen i live og uten tilbakefall, mot 42 prosent i placebo-gruppen.


Norske pasienter deltok
Ribociclib kombinert med letrozol reduserer risikoen for progresjon eller død med 44 prosent, skriver forskerne i studien. Den ble publisert i New England Journal of Medicine samtidig som resultatene ble presentert i København.
– Resultatene i denne studien antyder et paradigmeskifte i behandlingen av metastatisk HR-positiv brystkreft. Studien antyder også at å teste kombinasjoner med ribociclib og andre hemmere av ulike signalveier, kan føre til ytterligere fremgang i behandlingen av ulike undergrupper av brystkreft, sa førsteforfatter og professor Gabriel Hortobagyi fra University of Texas da han presenterte resultatene.
668 postmenopausale kvinner deltok i studien, av dem er ni norske. Dette opplyser Erik Wist, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, som er medforfatter av studien.


Utsetter cellegift
– Ribociclib er et nytt medikament som kan forlenge effekten av hormonell behandling for kvinner med brystkreft med spredning. Dermed kan man utsette tidspunktet for når det er nødvendig å gå over til cellegift, sier Wist til Dagens Medisin.
Median progresjonsfri overlevelse i placeboarmen er 14, 7 måneder, mens over halvparten av pasientene i ribociclib-gruppen ikke hadde fått tilbakefall. Foreløpig vet man ikke hvor mange måneder pasientene vil vinne med dette medikamentet.
– Men vi ser at det kommer til å bli en stor forskjell, sier Wist, som mener medikamentet bør bli en del av verktøykassa til norske leger.
– Jeg mener det bør bli en del av standardbehandlingen. Når Norge har vært med på studier og vi får slike resultater, er det fint om vi kan det i bruk. Det er en ganske imponerende forskjell, sier Wist.


Mindre bivirkninger
Han anslår at 400-450 norske pasienter vil være aktuelle for behandlingen årlig. Ribociclib er ennå ikke godkjent, men de nye dataene utgjør grunnlaget når produsenten Novartis søker EMA om godkjenning. De nært beslektede legemidlene abemaciclib og palbociclib er også på vei, og håpet er at konkurransen kan være prisdempende.
– Disse medikamentene har en effekt i samme størrelsesorden som mTor-hemmeren everolimus og ser ut til å ha noe mindre bivirkninger. Everolimus er i dag en del av behandlingsalgoritmen for hormonfølsom brystkreft. Erfaringen fra MONALEESA-2-studien var også at man så effekten inntre raskere enn det som er vanlig ved standard hormonbehandling, sier Wist.
Interessekonflikter:
Erik Wist har holdt foredrag for Roche og Pierre Fabre og på flere Tema Mamma-møter hvor de fleste firmaer med portefølje i brystkreftsegmentet står bak.

Powered by Labrador CMS