
Mer karies hos barn med hjertefeil
Barn med medfødt hjertefeil har mer hull i tennene enn andre barn. – God munnhelse er spesielt viktig ved hjertelidelser, for å unngå infeksjoner i hjertet, sier forsker Tine B. Sivertsen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Studien er publisert i European Archives of Paediatric Dentistry og har sett på 5-årige barn med medfødt hjertefeil på Vestlandet.
– Vi har blant annet sett på forekomsten av karies og sammenlignet med Den offentlige tannhelsetjenestens data for 5-årige barn fra Vestlandet, sier Sivertsen, forsker ved Universitetet i Bergen.
Studien viser at karies rammet 25,4 prosent av barna med hjertefeil, og 18,3 prosent av friske barn.
Kosthold
Sivertsen mener kostholdsfaktoren er en vesentlig årsak til forskjellen.
– Mange hjertesyke barn har i tidlige barneår problemer med ernæringen, slik at hyppige måltider kan bli nødvendig for å sikre tilstrekkelig energiinntak. Nattmåltid utgjør også en økt karies- og erosjonsrisiko på grunn av den lave spyttproduksjonen om natten, sier Sivertsen.
Foresatte til barn med alvorlig hjertesykdom vil ofte oppleve økt belastning knyttet til barnets helse.
– Ved dårlig matlyst kan foreldrene være mer ettergivne overfor matvarer som barnet liker, påpeker hun.
Medisinering
Oppkast kan også være et problem for barna med hjertefeil.
– Hvis problemet er uttalt, kan det resultere i erosjonsproblemer, sier hun.
Flere studier har også vist at barn som står på langvarig medisinering får signifikant mer karies på melketenner enn jevnaldrende som ikke bruker medisiner.
– Fremdeles har enkelte medisiner som brukes i hjertemedisin et høyt sukkerinnhold. Dessuten har flere medisiner redusert spyttproduksjon som bivirkning, sier hun.
Inngangsport for bakterier
Ved alvorlige hjertelidelser er det svært viktig med god helse i munnen.
– Man regner munnhulen for å være den viktigste inngangsporten for bakterier i blodbanen, noe som i visse tilfeller kan gi infeksjon i hjertets indre overflate og i hjerteklaffer- infeksiøs endokarditt, sier Sivertsen.
Infeksiøs endokarditt er 15-140 ganger mer vanlig hos barn og unge med medfødt hjertefeil sammenlignet med hjertefriske, ifølge ulike studier.
– Dårlig oral helse, for eksempel karies som står ubehandlet eller infeksjoner i munnhulen, kan øke risikoen for endokarditt, sier hun.
Må følges opp tidlig
Sivertsen påpeker at mange sykdommer som opptrer i munnhulen kan forebygges.
– Det er viktig at barn med risiko for oral sykdom får tidlig og tett oppfølging i tannhelsetjenesten. Barn med medfødt hjertefeil bør henvises fra lege eller helsestasjon for oppfølging allerede fra ett års alder, sier hun.