TRUSLER OG VOLD: Norsk studie publisert i 2012 fant at 78 prosent av ansatte ved legevakt hadde vært utsatt for verbal vold, 44 prosent rapporterte om trusler og 13 prosent var blitt utsatt for fysisk vold. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Foto:

Helsepersonell blant de mest utsatte for vold på jobb

Ansatte i helse- og sosialtjenestene, deriblant leger, er den yrkesgruppen med flest rapporteringer om påført voldsskade i statistikk for arbeidsulykker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hele 70 prosent av innrapporterte hendelser med påført voldsskade som ble rapportert inn til NAV i fjor kom fra ansatte i helse- og sosialtjenesten. Dette omfatter blant annet spesialisthelsetjenesten, psykisk helsevern og kommunale helse- og omsorgstjenester.

Totalt ble det rapportert om 688 tilfeller av påført voldsskade fra disse sektorene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ikke uvanlig
Tall fra den norske Legekårsundersøkelsen i 2004 viste at 29 prosent av legene hadde opplevd vold fra pasienter eller pårørende.

Kjersti Alsaker, førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen og forsker ved Uni Research Health, Universitetet i Bergen, er godt kjent med voldsproblematikken i helsevesenet. Hun er medforfatter av flere studier fra legevakt og helsepersonells møte med aggressive og voldelige pasienter.

– Vi vet at leger og sykepleiere opplever mye vold. En studie av førsteforfatter Torill Skibeli Joa og Tone Morken publisert i 2012 fant at 78 prosent av ansatte ved legevakt hadde vært utsatt for verbal vold, 44 prosent rapporterte om trusler, 13 prosent var blitt utsatt for fysisk vold, og 9 prosent hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av de siste 12 månedene, sier Kjersti Alsaker til Dagens Medisin.

Potensial for forebygging
Alsaker er medforfatter av to nyere studier, med Tone Morken som førsteforfatter og Ingrid H. Johansen som medforfatter. Begge studiene er publisert i BMC Family Practice, en i fjor, og den nyeste i mai i år.

Det er kvalitative studier med intervjuer av 22 leger og 15 sykepleiere som har opplevd situasjoner med vold eller aggresjon som ansatt på legevakt.

– Vi har fått historier om når vold oppstår i akutte situasjoner. Vår tolkning er at det skjer når pasienten opplever å ha et sterkt behov som ikke blir anerkjent og dekket, at vedkommende opplever å ikke bli sett, ikke bli møtt med forståelse og respekt. Dette ser ut til å være en kilde til at vanskelige situasjoner oppstår, og det er viktig å anerkjenne at pasientene kan ha vanskelige livserfaringer som gjør at de er sårbare i akutte situasjoner. Studien som ble publisert i fjor viser at det er et potensial for å utvikle organisatoriske strategier for å beskytte helsepersonell, sier Kjersti Alsaker.

Powered by Labrador CMS