Slik vil Ap løse ventelistekaoset

Arbeiderpartiet sier de «setter penger i arbeid» for å bekjempe uønskede ventetider i sykehus. Men Høyre mener det er lite nytt i forslagene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KØ-LØSNING?: Ap og helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen vil sette av penger til å få orden på helsekøene. Foto: Lass Moe

Arbeiderpartiets (Ap) helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, har i flere omganger bedt helseminister Bent Høie (H) om avklaring og konkrete tall for hvor mange som venter ved norske sykehus.
Nå lanserer Ap og Micaelsen det de mener er en løsning på problemet:
Pilotsykehus i hver helseregion skal få ansvaret for å få oversikt over, og håndtere, sykehuskøene.

– Har satt av penger
– Vi har satt av en betydelig pott i våre alternative budsjetter som skal gå til ulike «ventetidsprosjekter» i sykehusene, sier Micaelsen til Dagens Medisin.

– Dette er ett av våre alternative svar til regjeringens «fritt behandlingsvalg» som jo ikke viser seg å fungere i det hele tatt. Vi ser for oss at regionene kan få penger til å gi reelle forbedringer i uønskede ventetider for pasientene for ett eller flere fagområder. Mye av arbeidet med å forbedre tilbudet til pasientene, handler om å organisere arbeidet i sykehusene bedre, ta i bruk ny teknologi og bedre ledelse, sier han.
– Men det er heller ingen tvil om at det også er et ressursspørsmål. Derfor tar vi pengene som er satt av til det byråkratiske «fritt behandlingsvalg», og setter de samme pengene i arbeid for å bekjempe uønskede ventetider i sykehus.

Erfaringene fra pilotsykehusene, skal brukes i en nasjonal satsing, ifølge Micaelsen.

61.000 i «tentativ» kø
Nylig ba Micaelsen om at Høie legger frem oppdaterte tall for antall pasienter i Helse Sør-Øst med passert tentativ frist for behandling.
Som Dagens Medisin har skrevet, setter sykehusene en egen frist for når de mener pasienten burde ha hatt behandling, etter at pasienten er plassert i sykehuskø.
Dette omtales av sykehusene som «tentativ frist» eller «tentativ dato». Tall fra sykehusene i Helse Sør-Øst viser at 61.000 pasienter ikke har fått denne behandlingen eller kontrollen de burde ha hatt innen denne fristen, som ikke er juridisk bindende.

Flere hjemler
Andre tiltak som Ap foreslår, er å etablere flere midlertidige og faste hjemler for avtalespesialister i samarbeid med sykehusene for å korte ned ventetiden til poliklinikkene. Videre vil de opprette en delt modell slik at avtalespesialister kan jobbe deltid ved sykehusene, og la sykehusleger være avtalespesialister på deltid, ifølge Nettavisen og NTB.

Andre tiltak er utvidede åpningstider ved poliklinikkene og utbygging av sykehusene på lengre sikt, slik at antallet henvisninger kommer overens med kapasiteten ved poliklinikkene.

«Resirkulert Ap-tiltak»
Stortingsrepresentant Tone W. Trøen (H), som er medlem i helsekomiteen, sier hun hadde «håpet på noe nytt» fra Ap:

– Regjeringen har jobbet målrettet med å redusere ventetidene siden vi overtok etter Ap. Ventetidene har gått ned og pasientrettighetene er styrket. Dette har falt Ap tungt for brystet. I stedet for å foreslå egen politikk, har de kommet med kritikk. Nå som det endelig kommer litt egen politikk, håpet jeg på noe nytt, men dessverre er det lite nytt i Aps resirkulerte tiltak.

– Forstår at det irriterer
– Den viktigste årsaken til de gode resultatene, er at Høyre/Frp-regjeringen har lagt til rette for høyere vekst i pasientbehandlingen på våre tre år enn det Ap-regjeringen prioriterte i sine åtte år. Vi fjernet taket for hvor mange sykehusene kan behandle, vi økte kjøp av privat behandling og har gjennomført pasientrettede reformer.

– Jeg forstår at det irriterer Micaelsen at vår satsing har skapt gode resultater, tilføyer Trøen.

«Velgerne husker»
Hun mener det er vanskelig å få tak på hva Ap mener med pilotsykehus – og hvordan det skal bidra.

– Vi har etablert innsatsteam for få ned ventetidene, dette gir svært gode resultater. Ap gjorde lite for å legge til rette for flere avtalespesialister. For Høyre er disse en viktig del av offentlig helsetjeneste. Det er nå en forpliktende rammeavtale mellom foretakene og avtalespesialistene, og krav til økt bruk av dem. Ap forsøker desperat å fremstå med riktige løsninger, men jeg tror velgerne husker fasiten etter åtte år med Ap i regjering: Nesten 50.000 flere pasienter ventet på behandling, og ventetiden hadde økt, sier Trøen.

Powered by Labrador CMS