Har ikke vikar-oversikt

Helfo har ikke komplett oversikt over vikarbruken tilknyttet legeløse lister.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

MANGELFULLT: Birgit Abelsen ved NSDM etterlyser bedre statistikk fra myndighetene.

NSDM-undersøkelsen bekrefter at Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) ikke har en komplett oversikt over vikarbruken som er tilknyttet legeløse lister.

Som Dagens Medisin skriver,  mangler 42 av 354 kommuner leger.
Forskningsleder Birgit Abelsen i Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) forteller at undersøkelsen har helt andre tall enn Helfo har:

– Mens Helfo registrerte til sammen 32 vikariat er tilknyttet betjening av legeløse lister i 2014, viser vår undersøkelse over 136 vikariater. Det er for dårlig registrering fra sentralt hold – myndighetenes statistikk er mangelfull.

– I hvilken grad vil det hjelpe med bedre statistikk?

– Jeg tror ikke vi løser så veldig mye med bedre statistikk. Problemstillingen med legemangel og tilhørende vikarbruk i enkeltkommuner er mer kompleks enn som så, svarer Abelsen.

Mangler tre av fire leger
Hun poengterer at mangelen på stabile leger gjør at det kan det bli vanskelig å gi et godt tilbud.

– En del pasienter vil ikke få den oppfølgingen og behandlingen de trenger. For en liten kommune er det større problem enn for en stor å mangle lege. I noen små kommuner mangler tre av fire leger. Målet er samme tilgang til helsetjenester for alle innbyggere, så legemangel er veldig uheldig for de pasientene som rammes.

Forekomsten av legeløse lister hadde ingen signifikant sammenheng med kommunestørrelsen, men derimot med sentralitet.

– Jo lenger unna sentrale tjenester som for eksempel sykehus, desto vanskeligere er det å rekruttere fastleger. I mindre sentrale kommuner er det korte vikariat og høy turnover. Det er stadig nye vikarer, ofte utenlandske, som kanskje ikke kjenner norske forhold så godt og som ikke kan kommunisere så godt med pasientene, sier Abelsen.

«Stabilitet er mulig»
Hun mener at jo flere praksiser som opprettes i sentrale strøk, desto vanskeligere kan det bli å rekruttere i distriktene.

– Men det er ingen enkle sammenhenger her. Vi vet at det er mulig å få til god stabilitet i legetjenesten også i små kommuner. Det har vi mange gode eksempler på.

Powered by Labrador CMS