– Sykepleiere unngår lederjobber for å slippe byråkratkrangel

– Vet dere det? Bekymrer det dere? spurte Torgeir Bruun Wyller politikerne i Arendal.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDALSUKA: Under den store Helsedebatten på Arendal Kino, kom leder av Helsetjenesteaksjonen, Torgeir Bruun Wyller, med en sterk karakteristikk av samhandlingsreformen.


– Store prioriteringsutfordringer går under radaren. På vår avdeling vil ikke flere av de flinkeste sykepleierne være gruppeledere, fordi gruppelederansvaret går ut på å krangle med kommuner og bydeler: Om klokkeslettet for når en pasient er utskrivningsklar, sa Wyller til en fullsatt sal.


Arbeiderpartiets reform
Overlegen i geriatri påpekte at dette er direkte konsekvenser av samhandlingsreformen.

– Den største sløsingen i helsevesenet er å sløse med de ansattes moral, glød og iver, fortsetter lederen i helsetjenesteaksjonen.

– Vet dere det? Bekymrer det dere? spurte han politikerne.

– Dere får iallfall ikke vite dette av embetsverket eller foretaksadelen, sa Wyller som både kritiserte samhandlingsreformen mellom første- og andrelinjetjenesten, og utredningene om et storsykehus i Oslo.

Svarte Wyller
Helseminister Bent Høie (H) og Torgeir Micaelsen (Ap) svarte begge på Wyllers påstand.

– Jeg lytter med stor interesse til deg og andre fagfolk. Det er ikke sånn at vi ikke har erkjent at alt vi gjorde var aller smartest, der og da.

– Spørsmålet er: Skal vi gjøre noe med de tingene Wyller er opptatt av? Ja. Vil det løse problemet med at vi må gjøre en avveining når vi står i vanskelige prioriteringsvalg? Nei, sa Micaelsen.

– Hva slags merverdi er det denne type – unnskyld meg – populisme, bringer til bordet? fortsatte han.  

God Oslo-struktur
Helseministeren tok så ordet, og pekte på at de nå har besluttet en god struktur for sykehusene i Oslo.

– Jeg diskuterer når som helst sykehusstrukturen med Wyller. Det blir ikke noe storsykehus på Sørlandet. Og jeg diskuterer gjerne samhandlingsreformen. Dersom jeg trodde alle utfordringene i helsetjenesten ble løst med prioriteringsmeldingen, hadde jeg hatt en lett jobb, sa Bent Høie.

Se hele debatten her:

Powered by Labrador CMS