AVGJØRENDE KILOMETRE: Sannsynligheten for å stumpe røyken for godt var mellom 20 og 60 prosent høyere for hver ekstra 500 meter røykeren måtte gå fra hjemmet til nærmeste tobakkutsalg, viser forskningen. Foto: Colourbox

Lang butikktur fikk flere til å stumpe røyken

Utsiktene til å slutte å røyke synes å være bedre jo lenger borte butikken ligger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny finsk observasjonsstudie publisert i Jama Internal Medicine.

Sannsynligheten for å stumpe røyken for godt var mellom 20 og 60 prosent høyere for hver ekstra 500 meter røykeren måtte gå fra hjemmet til nærmeste tobakkutsalg.

Reisekostnader og tidsbruk
Lengre avstand øker reisekostnadene og gjør det mer tidkrevende å få tak i sigaretter, påpeker artikkelforfatterne som en mulig forklaring på funnene. Den som bor nærme tobakksbutikker utsettes trolig oftere for røyking i sine omgivelser, og kan dermed lettere la seg friste til selv å røyke, skriver forfatterne.

Derimot fant forskeren ingen kobling mellom tilgjengelighet på sigaretter og sannsynligheten for å falle tilbake til røykevanene hos tidligere røykere. Det tyder på at andre faktorer har sterkere innvirkning på disse menneskene enn bare avstand til butikken.

Egenrapportert
Forskerne tror at tobakksbruken kan reduseres ved å begrense markedsføringen av sigaretter i boligområder.

Studien omfatter mer enn 20.000 voksne personer som var røykere eller som tidligere hadde røykt. Resultatene er justert for deltakernes sosioøkonomiske status og helse.
En svakhet ved studien er at den er basert på egenrapportering, noe som øker risikoen for feil i tobakksbruk.

Powered by Labrador CMS