NYRER: Alle kvinner som gjennomgikk en nyretransplantasjon i årene fra 1969 til 2013 inngår i studien fra OUS. Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox

Nyretransplanterte har høy risiko for svangerskapsforgiftning

Nær halvparten av alle førstegangsfødende etter nyretransplantasjon får svangerskapsforgiftning, viser en studie fra OUS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Mens 3-5 prosent av kvinnene i den generelle populasjonen får svangerskapsforgiftning, er andelen 38 prosent blant de nyretransplanterte, forteller førsteforfatter Guri Bådstu Majak.

Hun er overlege på Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus og stipendiat ved Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse.

Etter at de første kvinnene fikk utført nyretransplantasjoner ved OUS på 1970-tallet, kom det også graviditeter i denne pasientgruppen. Helsepersonell fikk raskt et inntrykk av at det var en del komplikasjoner knyttet til disse graviditetene. Siden har det kommet en del studier, men alle er fra ikke-nordiske land og ifølge Majak ikke av en slik kvalitet man ønsker seg.

Økt risiko for keisersnitt
– Det som skiller vår studie fra andre studier er at jeg har lest alle journaler og brukt samme definisjon av svangerskapsforgiftning. Vi viser at det er høy forekomst av svangerskapsforgiftning i svangerskap etter nyretransplantasjon. Fordi vi har journalmateriale ser vi også at den kommer tidlig, altså den mest alvorlige formen for svangerskapsforgiftning som er forbundet med mer komplikasjoner for mor og barn, sier Maja.

Til sammen 119 førstegangsfødende som tidligere har gjennomgått en nyretransplantasjon, inngikk i studien.

FORSKEREN: OUS-overlege Guri Bårdstu Majak. Foto: Privat

– Vi ser at disse kvinnene har høyere risiko for keisersnitt, tidlig fødsel og lavere fødselsvekt som følge av svangerskapsforgiftningen, sier Majak.

Oppfølging lokalt
Tidligere fikk nyretransplanterte kvinner oppfølging ved OUS, men nå skjer dette ved kvinnens lokalsykehus.

– Hva kan helsepersonell lære av denne studien?

– Denne kunnskapen gir trygghet i å veilede disse kvinnene. De vil i stor grad få levende barn, men de har høy risiko for svangerskapsforgiftning og skal derfor følges mye tettere enn normale førstegangsfødende. Planlegging av graviditet bør skje i samarbeid med spesialist i nyremedisin for å avklare medisinbruk. Når kvinnene planlegger å bli gravid bør hun også informeres om at hun kan risikere å føde for tidlig og har høyere risiko for keisersnitt, men det er ingen grunn til å advare mot graviditet, understreker forskeren.

Studien, som nylig er publisert i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, er finansiert av Helse Sør-Øst. I en kommende artikkel ser Majak nærmere på hvorvidt de med tidlig svangerskapsforgiftning har økt risiko for hjerte- og karsykdom senere i livet.

Powered by Labrador CMS