Immuncellene ser ut til å endre seg mest hos de som får en aggressiv kreftform, sier forsker Karina Standahl Olsen. Foto:

Ser tegn på brystkreft opptil seks år før diagnose

Blodprøver viser at immuncellene endrer seg opptil seks år før en brystkreftdiagnose. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Forskningen er fra den norske Kvinner og Kreft-studien, der til sammen 50.000 blodprøver er innsamlet.

– Forskningen er ennå i en tidlig fase. Vi ser at immuncellene endrer seg hos de som senere utvikler brystkreft. Nøyaktig hvordan de endrer seg er det for tidlig å gå inn på ennå, sier Karina Standahl Olsen ved Universitetet i Tromsø.

Hun presenterte resultatene under det internasjonale symposiet for kliniske biomarkører som nylig ble avholdt i Trondheim.

Full genom analyse
I denne spesifikke studien er nesten 900 blodprøver som ble tatt av friske kvinner i 2003-2006 analysert.

– Det er gjort en full genom analyse av genaktiviteten. Hittil har vi data for kvinner som fikk diagnosen kreft fra ett til seks år etter at de tok blodprøven, sier Standahl Olsen.

Aggressiv kreft
Immuncellene ser ut til å endre seg mest hos de som får en aggressiv kreftform.

– De aller største endringene i immunceller ser vi hos de som deltar i et mammografiprogram, men der kreften allerede har spredt seg når den oppdages mellom screeningene. Den kan da bli oppdaget for eksempel ved at kvinnen selv finner en kul. Dette kan bety at kreften har kommet raskt, og dermed er av en aggressiv art, sier hun.

Bevarer mRNA
Blodprøvene er behandlet spesifikt for å bevare mRNA, slik at det er mulig å finne genuttrykksprofilen hos kvinnene.

– Molekylene er sårbare. Etter det jeg vet, er dette den studien internasjonalt som har flest slike blodprøver som utgangspunkt, sier Standahl Olsen.

Forskerne håper å kunne identifisere kreftmarkører som gjør at de kan finne kreften på et svært tidlig stadium.

Diagnostisk test
– I beste fall greier vi etter hvert å utvikle en diagnostisk test. Vi håper å etter hvert kunne inngå et samarbeid med Mammografiprogrammet. Det er stort potensial i å oppdage kreft tidlig, slik at man kan behandle med best mulig resultat, sier Standahl Olsen.

Hun påpeker at forskningen også kan gi nyttig kunnskap som kan brukes når man utvikler immunterapi.

Powered by Labrador CMS