Ny føflekkreft-studie med 3-årsdata

Kombinasjonsbehandling med en BRAF- og MEK-hemmer, som fikk «ja» i Beslutningsforum i vår, viser at en stor andel pasienter med inoperabel føflekkreft eller spredning fortsatt lever etter tre år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GODE DATA: – Dataene fra fase III-studien er overraskende gode, mener overlege Marta Nyakas ved Utprøvingsenheten på OUS. Hun hørte presentasjonen av resultatene på ASCO i Chicago nylig. Foto: Lisbeth Nilsen

Flere studier med langtidsdata på immunterapi ved føflekkreft (malignt melanom) ble lagt frem på årets kreftkongress ASCO i Chicago nylig.

Tre års-data med PD1-hemmerne viste gode resultater på 3-årsoverlevelsen, med opptil 40-45 prosent som fortsatt var i live.

Nå viser en kombinasjonsstudie med målrettet behandling, det vil si legemidler rettet mot genmutasjoner, også oppmuntrende funn.

Rettet mot mutasjon
Den nye COMBI-d-studien omfatter BRAF-positive pasienter med inoperabel føflekkreft eller med spredning. Cirka halvparten av pasienter med føflekkreft har BRAF V600-mutasjon.

Forskerne bak den nye studien, som også ble presentert på ASCO, fant at 44 prosent av de BRAF-positive pasientene fremdeles var i live tre år etter førstelinjebehandling med BRAF-hemmeren Tafinlar (dabrafenib) og MEK-hemmeren Mekinist (trametinib).

Blant dem som fikk dabrafenib alene, levde 32 prosent tre år etter behandlingsstart.

Progresjonsfri overlevelse, det vil si hvor mange som var i live og ikke hadde fått tilbakefall/forverring av sykdommen, var 22 prosent i gruppen som fikk kombinasjonsbehandling og 12 prosent blant dem som bare fikk dabrafenib.

Pris avgjør kombinasjon
Kombinasjonsbehandlingen med dabrafenib og trametinib fikk «ja» i Beslutningsforum 25. april som behandling ved inoperabel eller metastatisk føflekkreft. Et «ja» betyr at behandlingen dekkes av det offentlige.

Det finnes flere ulike kombinasjoner av BRAF-hemmere og MEK-hemmere. På grunn av prisforskjeller er det kombinasjonen som nå er prøvd ut i COMBI-d-studien som Beslutningsforum har bestemt skal brukes – inntil eventuelle prisendringer.

Andrelinjebehandling
I dag gis immunterapi som førstelinjebehandling ved føflekkreft med spredning.

Onkolog Marta Nyakas, overlege ved Utprøvingsenheten på Oslo universitetssykehus, bekrefter at kombinasjonsbehandling med BRAF- og MEK-hemmer primært er andrelinjebehandling for dem med BRAF-mutasjon, men at kombinasjonen også kan være førstelinjebehandling for pasienter med aggressiv sykdom.

– Dataene fra fase III-studien er overraskende gode, sier Nyakas til Dagens Medisin.

– Bør kombinasjonsbehandlingen bli førstelinjebehandling?

– Det kan vurderes hos pasienter med stor tumorbyrde og aggressiv sykdom. Immunterapi er førstevalg inntil nye data skulle vise noe annet, svarer Nyakas.

Studien er finansiert av Novartis.

Oppgitte interessekonflikter: Marta Nyakas har deltatt i studier på tre medikamentkombinasjoner av BRAF- og MEK-hemmere, deriblant studier finansiert av Novartis. Hun har også vært Principal Investigator ved OUS for flere studier med PD1-hemmere og ipilimumab.

Powered by Labrador CMS