Stadig flere etablerte revmamedisiner får biotilsvarende konkurrenter. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Foto:

Nye data antyder trygt bytte av revma-medisin

Nye data presenteres på den europeiske revmatologikongressen EULAR 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nye data fra en studie som har sett på om det er trygt å bytte fra  referanselegemidlet etanercept (Enbrel) til et biotilsvarende etanercept (Benepali) legges nå fram på den årlige europeiske revmatologikongressen EULAR 2016, i London.

Revma-legemiddel
Legemidlene brukes i behandlingen av blant annet revmatoid artritt

Resultatene viste, ifølge First Word Pharma, at for pasientene som byttet fra Enbrel til Benepali, oppsto det ingen behandlingstrengende sikkerhets- eller immunogenisitetstilstander. Effekten ble opprettholdt i opptil to år.
Det ble også presentert data, som hadde samme resultat, på pasienter som hadde byttet fra referanselegemidlet infliximab (Remicade) til et biotilsvarende infliximab, Flixabi.

BIOTILSVARENDE

Biotilsvarende legemidler - BilosimilarsEr utviklet for å ligne et eksisterende biologisk legemiddel (referanselegemiddelet). Fremstilles ved en biologisk prosess hvor levende celler produserer virkestoffet.For å bli godkjent for salg, må det påvises at det biotilsvarende legemidlet ha tilsvarende effekt og sikkerhet som referanselegemidlet ved behandling av pasienter.I 2006 ble det første biotilsvarende legemiddelet registrert. Mange biologiske legemidler går av med patent de neste årene, og det er derfor ventet mange biotilsvarende legemidler på markedet.

Dataene på EULAR 2016 ble presentert av Samsung Bioepis, som er et resultat av samarbeidet mellom to produsenter av biotilsvarende: Samsung BioLogics og Biogen.

Stigende markedsandel
TNF-hemmeren Benepali var det første biotilsvarende legemiddelet til Enbrel (etanercept).

I januar utkonkurrerte Benepali referansepreparatet Enbrel på pris i Legemiddelinnkjøpssamarbeids (LIS) anbudskonkurranse.

Nå viser tallene at markedansdelen stiger markant fortere med Benepali enn med de to biotilsvarende infliximab, Remisma og Inflectra.

Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener dette tyder på at det ikke lenger er betenkeligheter hos legene om å bruke biotilsvarende legemidler.

Danskene bytter mer
– Men samtidig er vi mindre flinke enn danskene. Fordi byttet tar lenge tid kaster vi virkeligheten en del penger rett ut av vinduet - og det har vi vel egentlig ikke råd til.

Han viser til at det er overraskende store fylkesvise forskjeller i Norge når det kommer til bruken av biotilsvarende legemidler.
Oslo på jumboplass
–  Oslo er på absolutt jumboplass. I noen fylker har allerede 80-90 prosent av pasientene blitt byttet til Benepali, og man har dermed oppnådd nesten maksimal innsparing nesten over natten.  

Foruten Oslo, er det Østfold, Hedmark og Akershus som i minst grad benytter disse legemidlene. Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Troms er på topp.

– Med de utfordringer vi har med legemiddelkostnader i Norge virker det som vi trenger systemer som sørger for å utnytte prisreduksjoner på biotilsvarende legemidler bedre, på samme måte som i Danmark sier Madsen.

Norsk byttestudie klar i høst
Resultatene fra den norske byttestudien «Nor-Switch» er forventet å legges fram i høst, og den ser på om det er trygt å bytte mellom infliximab (Remicade) og biotilsvarende infliximab (Remisma). Inflectra er ytterligere en biotilsvarende infliximab på markedet.
Regjeringen satte i 2014 av 20 millioner kroner til studien.

Powered by Labrador CMS